Cum poate infertilitatea sa va afecteze relatia

"Bagajul" emotional al infertilitatii poate avea un pret extrem de mare cand vine vorba despre relatia voastra, iar infertilitatea poate sa afecteze partenerii in moduri total diferite.

Cand partenerii incearca sa conceapa un copil, acest lucru poate crea conflicte si tensiune, dar in acelasi timp, el poate sa apropie partenerii. Uneori se intampla ca intr-o relatie sa apara numeroase provocari scoase la iveala de infertilitate, asa ca astazi iti vom prezenta cateva dintre cele mai frecvente provocari care apar intr-o relatie romantica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Va stresati din punct de vedere sexual, cand incercati sa concepeti un bebelus

Viata voastra sexuala ar putea fi chiar prima "victima" a stresului ce vine la pachet cu incercarile voastre de a face un copil. La inceput, poate fi excitant chiar si faptul ca unul dintre voi sopteste "Hai sa facem un copil", insa dupa luni bune de incercari, fraza aceasta este ultimul lucru pe care vreti sa il auziti sau sa il spuneti.

Stresul acesta, cand vine vorba de viata sexuala, este si mai accentuat atunci cand cuplurile incearca sa "bifeze" cea mai fertila perioada a lunii, pentru a creste sansele de succes. Cercetarile au aratat ca exista o crestere a disfunctiei sexuale, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor cand sexul planificat este folosit pentru a obtine o sarcina.

Aveti pareri diferite in privinta momentului cand ar trebui sa cereti ajutorul unui medic specialist

Cand ar trebui sa apelati la un medic specialist in infertilitate? Raspunsul, din punctul de vedere al medicului tau, este destul de simplu. Daca incercati sa faceti un copil de 1 an, ar trebui sa mergeti la un medic specialist. Daca ai 35 de ani sau peste aceasta varsta, ar trebui sa cereti ajutorul unui medic dupa 6 luni de incercari nereusite. Daca aveti oricare dintre simptomele sau factorii de risc pentru infertilitate, e bine sa discuti imediat cu medicul tau.

Desigur, exista si cupluri care nu au motive de cearta in legatura cu vizita la medic, cand vine momentul potrivit. Insa ce se intampla cand unul dintre voi isi doreste acum ajutorul unui medic specialist, iar celalalt vrea sa mai astepte? Acest lucru poate duce la conflict, asa ca nu ar strica sa incercati sa mergeti la un psihoterapeut.

Apare teama ca daca este vina ta, partenerul tau te va parasi

Psihologii aud de multe ori fraze precum "Mi-e teama ca el/ea ma va parasi deoarece eu sunt persoana infertila." sau fraze precum "Mi-e teama ca ma va parasi pentru cineva care ii poate darui un copil". Aceasta este o frica extrem de intalnita si totodata una pe care multe persoane nu o dezvaluie niciodata persoanei iubite.

Daca relatia voastra este, in ciuda tuturor temerilor tale, un puternica, atunci infertilitatea are putine sanse sa va desparta. Cel mai bun mod de a face fata acestei frici? Da cartile pe fata si discuta cu partenerul tau despre fricile tale. Daca iti este greu sa faci asta, cere ajutorul unui psiholog sau psihoterapeut si incearca sa mergi impreuna cu partenerul la acest specialist.

Problemele financiare ies la iveala

Certurile cu privire la bani nu sunt valabile doar in cazul cuplurilor infertile. Chiar si asa, deoarece infertilitatea presupune de multe ori investigatii si tratamente extrem de costisitoare, tensiunile aparute in privinta discutiilor despre bani sunt destul de comune.

Fie ca este vorba de plati care se impart la amandoi, de teste de fertilitate si de tratamente care trebuie platite din buzunarele voastre, de drumurile pe care le faceti de acasa si pana la clinica de fertilitate, timpul pierdut de la serviciu (din cauza procedurilor si programarilor facute la diversi medici) - toate acestea pot duce la probleme financiare.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Retine, insa, ca nu toate cuplurile se confrunta cu aceleasi probleme in aceasta privinta, asa ca nu toate cuplurile vor avea nevoie de tratamente precum fertilizarea in vitro. Discuta cu partenerul tau despre aceasta posibilitate si despre motivele tale de ingrijorare, cum ar fi ce veti face, din punct de vedere al banilor, daca se dovedeste ca aveti nevoie de tratamente scumpe.

Pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea, un sfat bun este ca partenerii sa faca ceea ce este bine pentru ei si pentru relatia lor. Nu uita ca experienta fiecaruia este unica si retine, totodata, ca este posibil sa ai o viata si o relatie bogate si pline re recompense, indiferent cum vor functiona tratamentele pentru fertilitate in cazul vostru.

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0