Indice de masa corporala

Completeaza datele tale pentru calcularea masei corporale:

Introduceti inaltimea in (m)
Introduceti greutatea in (kg)

 

Calculator Indice de masa corporala (IMC)

Informatii generale despre indicele de masa corporala
    - Ce este indicele de masa corporala
    - Scurt istoric al indicelui de masa corporala
    - Calcularea indicelui de masa corporala
    - Interpretarea indicelui de masa corporala
    - Indicele de masa corporala si riscul de imbolnavire
    - Monitorizarea indicelui de masa corporala
              - Monitorizarea IMC la nivelul unei populatii
              - Monitorizarea IMC la copii
              - Monitorizarea IMC dupa operatiile de pierdere in greutate
              - Monitorizarea IMC in curele de slabire
    - Limitele indicelui de masa corporala

Afectiuni cu risc crescut pentru un indice de masa corporala crescut
    - Afectiuni cardiovasculare
    - Afectiuni ale articulatiilor
    - Riscul de diabet si IMC crescut
    - Riscul de cancer si IMC crescut
    - Alte afectiuni influentate de o greutate excesiva

Alternative ale indicelui de masa corporala
    - Indicele de grasime corporala
    - Raportul talie - sold

 

calculator indice masa corporala

Informatii generale despre indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala (IMC) este un indicator, o masurare a grasimii din corpul tau, bazat(a) pe greutatea ta in raport cu inaltimea si se aplica la majoritatea adultilor - barbati si femei de 20 de ani si peste aceasta varsta. Retine ca indicele de masa corporala nu masoara in mod direct grasimea din corp. Cu toate acestea, cercetarile indica faptul ca IMC este corelat cu masuratorile directe ale grasimii corporale, cum ar fi cantarirea subacvatica, si este considerat un indicator bun in anumite cazuri.

Ce este indicele de masa corporala

Indicele de masa corporala este o unealta care indica daca o persoana este (sau nu) subponderala, supraponderala, obeza sau are o greutate considerata normala si sanatoasa pentru inaltimea ei. Daca indicele de masa corporala al unei persoane iese din zona considerata "sanatoasa" a IMC-ului, riscurile problemelor de sanatate cresc semnificativ. Valorile indicelui de masa corporala sunt independente de varsta si sunt aceleasi pentru ambele sexe.

Chiar si asa, IMC poate sa nu corespunda la acelasi grad de grasime, in populatii diferite, tocmai pentru ca oamenii au proportii diferite ale corpului. Riscurile pentru sanatate asociate cu un indice de masa corporala crescut sunt continue, iar interpretarea valorilor IMC in relatie cu riscurile pot sa difere de la o populatie la alta. IMC nu este suficient de precis pentru a fi folosit ca o unealta in diagnosticare. Chiar si asa, el este folosit ca o unealta de screening, pentru a identifica potentialele probleme legate de greutate la adulti.

Scurt istoric al indicelui de masa corporala

Un specialist belgian in statistica, Adolphe Quetelet, a dezvoltat formula de calcul pentru IMC aproximativ acum 150 de ani. Astfel, bazele IMC-ului au fost concepute de Adolphe Quetelet, un astronom belgian, matematician, statistician si sociolog, intre 1830 si 1850.

Termenul modern de "indice de masa corporala" (IMC) pentru raportul greutatii corporale la patratul inaltimii a fost "inventat" si folosit intr-o lucrare publicata in iulie 1972, intr-o editie a revistei "Journal of Chronic Diseases" (jurnalul de boli cronice), de Ancel Keys si altii. In aceasta lucrare, Ancel Keys a sustinut ca ceea ce el numea IMC a fost "... daca nu pe deplin satisfacator, cel putin la fel de bun ca orice alt indice relativ al greutatii, ca un indicator al obezitatii relative".

Calcularea indicelui de masa corporala

Formula metrica este cea de mai jos si dupa ea se calculeaza indicele de masa corporala: Greutatea (in kilograme) impartita (/) la Inaltime (in metri) la patrat. Cu sistemul metric, formula pentru IMC este greutatea in kilograme impartita la inaltimea in metri, ridicata la patrat (kg/m2). Deoarece inaltimea este mai des masurata in centimetri, imparte inaltimea in centimentri la 100 pentru a obtine valoarea inaltimii in metri.

Interpretarea indicelui de masa corporala

Cand vine vorba de compozitia corpului, indicele de masa corporala sau IMC este o unealta buna. IMC este o valoare calculata care indica daca ai o cantitate de grasime considerata sanatoasa. Poti sa iti determini indicele tau de masa corporala cu ajutorul unui tabel cu valorile IMC sau cu ajutorul unui calculator online ce iti calculeaza rapid IMC.

Cum interpretezi valoarea obtinuta? Obezitatea este diagnosticata atunci cand IMC-ul tau este egal cu 30 sau peste aceasta valoare. Nu uita ca indicele de masa corporala se calculeaza prin impartirea greutatii tale in kilograme (kg) la inaltimea ta in metri (m) la patrat.

Indicele de masa corporala si riscul de imbolnavire

Pentru majoritatea oamenilor, IMC ofera o estimare rezonabila a grasimii din corp, insa chiar si asa, indicele de masa corporala nu masoara direct grasimea din corpul tau. Daca obtii o valoare mare la un calculator online, intreaba-ti medicul daca IMC-ul tau este o problema si daca exista vreun risc de imbolnavire.

Cand sa mergi la medic?

Daca crezi ca ai putea fi obez, in special daca esti ingrijorat in legatura cu problemele de sanatate legate de greutatea ta, mergi la medic. Impreuna cu el, vei putea evalua riscurile tale pentru sanatate si vei putea discuta ce optiuni ai pentru a slabi intr-un mod sanatos si corect.

Monitorizarea indicelui de masa corporala

Este important sa iti monitorizezi indicele de masa corporala, chiar daca acest instrument, ca atare, nu te imbolnaveste. Un studiu recent indica faptul ca grasimea corporala si nu IMC-ul este mai degraba asociata cu riscurile pentru sanatatea ta, cum ar fi cele enumerate mai sus.

Monitorizarea IMC la nivelul unei populatii

stop diabet

Datele adunate in decursul multor ani atat in Marea Britanire, cat si in alte tari din intreaga lume, arata ca indicele de masa corporala este in crestere la nivelul populatiei, iar oamenii de stiinta au tras concluzia ca populatiile de copii si de adolescenti devin din ce in ce mai obeze. Aceasta crestere a valorilor IMC subestimeaza probabil cresterea care se va vedea in ceea ce priveste masa de grasime viscerala. Tocmai de aceea, este important ca schimbarile observate in prevalenta obezitatii si supraponderabilitatii in randul populatiilor sa fie monitorizate incepand de la copii si adultii tineri.

Monitorizarea IMC la copii

Pentru copiii de 2 ani si peste aceasta varsta, indicele de masa corporala este cea mai buna evaluare a grasimii corporale. Fetele si baietii se dezvolta diferit si au cantitati diferite de grasime corporala, la varste diferite, asa ca varsta unui copil este luata in considerare atunci cand este analizat indicele sau de masa corporala.

Pentru copii si adolescenti, se folosesc procentaje specifice ale IMC-ului, tinandu-se cont de varsta si de sex. Desi IMC este folosit in screening pentru copiii si adolescentii obezi si supraponderali, acest indice nu este o unealta de diagnosticare.

Un copil poate avea un IMC mare pentru varsta si sexul sau, dar pentru a determina daca excesul de grasime este o problema, un medic ar trebui sa faca evaluari suplimentare acelui copil. Aceste evaluari pot include masuratori ale grosimii pielii, evaluari ale dietei, ale activitatii fizice, ale antecedentelor medicale ale familiei si alte metode de screening indicate pentru acel copil.

Monitorizarea IMC dupa operatiile de pierdere in greutate

Indicele de masa corporala (IMC) este cea mai practica metoda de a masura si de a compara obezitatea in randul indivizilor. Pe de alta parte, exista si PEBMIL (in engleza, "Percentage of Excess BMI Loss"), adica procentajul excesului de IMC pierdut, care este folosit pentru a prezenta rezultatele in cazul pacientilor operati (pentru a pierde in greutate). PEBMIL este bazat pe premisa ca un IMC egal cu 25 este scopul final, pentru ca aceasta valoare este limita superioara in cazul subiectilor normali.

Oamenii de stiinta spun ca este posibil sa se ajunga la un IMC egal cu 25 in cazul pacientilor cu obezitate morbida care aveau initial un indice de masa corporala sub 50, dar acest lucru este rar in cazul pacientilor supraponderali, care au un IMC mai mare de 50, scrie sciencedirect.com.

Tocmai din acest motiv, monitorizarea IMC este importanta pentru pacientii care au apelat la chirurgia bariatrica, adica au fost supusi unor interventii chirurgicale pentru a pierde astfel in greutate si pentru a ajunge la o greutate cat de cat normala.

Monitorizarea IMC in curele de slabire

Stim ca indicele de masa corporala este o formula care leaga greutatea corpului nostru de inaltime. IMC este folosit de medici, de profesionistii din domeniul medical si de oamenii de stiinta pentru a determina implicatiile pentru sanatate pe care le are o anumita greutate, raportat la inaltimea ta. In curele de slabire, atunci cand urmezi un regim sarac in calorii, este important sa iti monitorizezi indicele de masa corporala.

IMC este, in acelasi timp, un numar la indemana pentru persoanele care vor sa slabeasca cu ajutorul curelor de slabire, pentru ca asa pot sti si doar asa pot vedea din cand in cand, daca greutatea lor a ajuns la un nivel considerat sanatos.

Cercetarile arata ca oamenii care isi monitorizeaza constant greutatea sunt mai putin predispusi sa acumuleze kilograme si au mai mari sanse sa le dea jos. Aici ajuta si IMC-ul, pentru ca l ofera informatii pretioase si el te poate ajuta sa determini daca te afli la o greutate sanatoasa sau nu.

Limitele indicelui de masa corporala

Indicele de masa corporala se calculeaza ca raportul dintre masa corporala (in kilograme) si patratul inaltimii unei persoane (in metri). Dupa ce ai obtinut o valoare, fie ca ti-ai calculat chiar tu IMC, fie ca ai folosit un calculator online, trebuie sa stii care sunt valorile dupa care te vei ghida.

Astfel, interpretarea indicelui de masa corporala se face in functie de anumite limite, care indica daca o persoana este subponderala, normoponderala, supraponderala, obeza (gradul I), obeza (gradul II) si obezitate morbida (gradul III).

• IMC sub 18,5 inseamna o persoana subponderala;

• IMC intre 18,5 si 24,9 inseamna o persoana cu o greutate normala;

• IMC intre 25,0 si 29,9 inseamna o persoana supraponderala;

• IMC intre 30,0 si 34,9 inseamna o persoana obeza (obezitate clasa I);

• IMC intre 35,0 si 39,9 inseamna o persoana obeza (obezitate clasa a II-a);

• IMC egal cu 40,0 sau peste aceasta valoare inseamna obezitate extrema (obezitate clasa a III-a sau obezitate morbida).

Pentru a reveni la un nivel ponderal normal sau pentru a-ti stabili greutatea la un nivel considerat normal, este necesar sa mergi atat la medicul specialist, cat si la un medic nutritionist, pentru ca acestia te vor ajuta sa slabesti intr-un mod sanatos.

Afectiuni cu risc crescut pentru un indice de masa corporala crescut

Trebuie sa stii ca un indice de masa corporala (IMC) mare este legat de un risc mai mare de a dezvolta afectiuni grave, cum ar fi:

• afectiunile cardiovasculare;

• hipertensiunea arteriala;

• bolile hepatice;

• artroza (osteoartrita);

• diabetul zaharat;

• accidentul vascular cerebral (AVC);

• calculii biliari;

• anumite tipuri de cancer - cancerul mamar, cancerul la colon si forme de cancer la rinichi.

Afectiuni cardiovasculare

Greutatea ta ideala este, in principal, determinata de factorii genetici, precum si de tipurile de alimente pe care le mananci si de cat de multa activitate fizica faci. Daca ai un IMC foarte mare, este important sa il reduci, astfel incat sa ajungi la un nivel ponderal normal.

Un IMC mare este legat de un risc mai mare de a devolta afectiuni cardiovasculare si hipertensiune arteriala. In plus, o alta complicatie a obezitatii este faptul ca ai o predispozitie mai mare sa te confrunti cu un nivel mare al trigliceridelor si sa ai un nivel mai scazut al colesterolului "bun", HDL.

Afectiuni ale articulatiilor

Desi exista influente genetice, comportamentale si hormonale asupra greutatii tale corporale, obezitatea are loc atunci cand consumi mai multe calorii (alimente bogate in calorii) decat reusesti sa arzi prin exercitiile fizice si prin activitatile normale, de zi cu zi. Astfel, corpul tau depoziteaza aceste calorii in exces sub forma de grasime. Toata aceasta greutate in exces iti solicita foarte mult articulatiile mari ale corpului, iar in timp va duce la afectiuni ale articulatiilor, precum artroza (termen sinonim cu osteoartrita).

Riscul de diabet si IMC crescut

Un IMC crescut, care indica o persoana obeza sau supraponderala, inseamna si un risc mai mare de a face diabet. De exemplu, daca esti obez, esti mai predispus sa faci diabet de tip 2. O alta problema grava de sanatate de care te poti lovi, ca persoana obeza (cu IMC crescut) este sindromul metabolic. Acesta reprezinta o combinatie de mai multi factori, printre care glicemia foarte mare (hiperglicemie), tensiunea arteriala foarte mare (hipertensiune), o valoare mare a trigliceridelor si un colesterol HDL scazut (HDL este considerat colesterolul "bun").

Riscul de cancer si IMC crescut

Un indice de masa corporala mare inseamna un risc crescut de cancer. De pilda, daca esti o persoana obeza, ai o predispozitie mai mare de a dezvolta probleme grave de sanatate, cum ar fi cancerul. Printre formele de cancer care se pot dezvolta ca o complicatie a obezitatii se numara cancerul la nivelul uterului, colului uterin, endometrului, ovarelor, sanului, colonului, rectului, esofagului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului, rinichiului si prostatei.

Alte afectiuni influentate de o greutate excesiva

Sa nu uitam ca obezitatea este asociata cu o serie de complicatii. De exemplu, daca esti o persoana obeza, esti mai predispusa sa dezvolti o serie probleme de sanatate potential grave, cum ar fi:

• Hipertensiune arteriala;

• Sindomul metabolic - o combinatie alcatuita din hiperglicemie, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute si un nivel mic al colesterolului HDL;

• Accident vascular cerebral;

• Afectarea respiratiei, inclusiv: sindromul de apnee in somn, o tulburare grava in care respiratia se opreste si incepe din nou; • Boli specifice vezicii biliare;

• Probleme in sfera ginecologica - infertilitate si menstruatii neregulate;

• Disfunctii erectile si probleme ale vietii sexuale;

• Boala ficatului gras non-alcoolic, o afectiune in care grasimea se depune in ficat si poate sa provoace inflamatie sau cicatrizarea tesuturilor ficatului.

stop dislipidemie

Cand esti obez, calitatea generala a vietii poate fi diminuata. Poate ca nu mai poti sa faci lucrurile asa cum le faceai in trecut, cum ar fi sa participi la acele activitati care iti faceau placere. Sau poate vrei sa eviti locurile publice. Totodata, persoanele obeze pot sa se loveasca de discriminare.

Alte probleme influentate sau legate de o greutate excesiva, care iti pot afecta calitatea vietii, sunt:

• depresia;

• dizabilitatea;

• problemele sexuale;

• sentimentele de rusine si de vina;

• izolarea sociala;

• performanta scazuta la locul de munca.

Alternative ale indicelui de masa corporala

Pe langa indicele de masa corporala sau IMC, exista si alte optiuni care au fost propuse de-a lungul timpului, pentru a evalua daca o persoana este sau nu supraponderala.

Indicele de grasime corporala

O alta optiune in acest sens este masurarea grasimii corporale. Barbatii si femeile au nevoie de cantitati diferite de grasime in corp. De exemplu: • Pentru un barbat, 2-4 procente de grasime sunt considerate un nivel sanatos, iar peste 25% grasime corporala reprezinta obezitate. • Pentru o femeie, 10-13 procente de grasime sunt considerate valori sanatoase, dar peste 32% este o valoare considerata un semn al obezitatii. Studiile au sugerat ca masurarea grasimii (cu ajutorul indicelui de grasime corporala) ofera o viziune mai clara asupra sanatatii si asupra riscurilor legate de sanatatea noastra, insa nu este usor sa obtii o masuratoare precisa a grasimii corporale.

Raportul talie - sold

O alta optiune, pe langa IMC, este raportul dintre talie si sold. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca raportul talie-sold ar fi mai potrivit si mai bun de folosit decat indicele de masa corporala ca atare, pentru ca s-a dovedit un indicator bun al sanatatii cardiometabolice. Cercetatorii au sugerat ca mentinerea circumferintei taliei la mai putin de jumatate din valoarea inaltimii este o masura buna pentru a maximiza sanatatea si speranta de viata a unei persoane.

O persoana cu grasime in zona abdomenului are un risc mai mare de boli cardiovasculare/de inima si de boli metabolice, deoarece grasimea viscerala afecteaza organele interne cum ar fi ficatul, inima si rinichii. Oamenii de stiinta cred ca grasimea depusa pe solduri si pe coapse este mai putin riscanta in acest sens.

 

Sursa foto: Shutterstock