Vitamina B, soluție injectabilă - când este recomandată

Intr-un interviu al dvs. publicat pe internet, ati spus ca dupa varsta de 40 de ani vitamina B se metabolizeaza in cantitate mai mica, motiv pentru care faceti pe timpul iernii injectii cu vitaminele B1, B6, B12. Avand in vedere acest lucru, intrebarea este: Este recomandabila o cura de injectii cu vitaminele B1, B6, B12, pe timpul iernii, pentru persoanele peste 40 de ani? In ce doza si cu ce frecventa? Multumesc frumos.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua,

Orice terapie chiar si cu vitamine trebuie individualizata, adaptata pacientului si asumata de catre un medic. De aceea nu pot sa va recomand dozele si modul de administrare fiindca acestea depind mult si de alte surse din dieta dvs. de vitamine si aminoacizi, daca urmati un regim vegetarian sau bogat in carne, ce alte afectiuni metabolice aveti, nivelul de acid uric, creatinina, etc. 

Este adevarat ca nu există efecte adverse periculoase ale consumului excesiv de vitamine hidrosolubile cum sunt cele din grupul B, deoarece acestea se dizolva în apă si eliminarea lor din corp are loc eficient prin urina. Daca exista insa probleme renale pot aparea consecinte - un motiv in plus pentru vizita la medic in prealabil. 

In plus o atentie mare trebuie acordata vitaminei B6 (piridoxină) care administrata a la longue la peste 300-500 mg/zi poate fi neurotoxica mai ales la pacienții cu funcție renală deficitară, se poate insoti de neuropatii senzoriale, parestezii, etc. 

Mergeti va rog la medicul de familie.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.