Virusul hepatic B și nașterea naturală

Bună ziua, Sunt însărcinată în 39 de săptămâni, iar odată cu această mare bucurie am aflat că sunt purtător al virusului hepatic B. În urma analizelor a rezultat o viremie nedetectabilă, Tgo, Tgp, etc. În valori normale. Am fost supravegheată pe parcursul sarcinii de către un medic gastroenterolog, care mi-a recomandat nașterea prin cezariană, în schimb a menționat că va fi posibilă alăptarea. Știu că riscurile sunt prezente la ambele căi de naștere, iar opțiunea mea a fost pentru calea naturală. Deoarece m-am confruntat des, în unele discuții cu medicul de familie, cu grimase atunci când menționam opțiunea mea, care practic însemna neconformarea la recomandarea medicului specialist, aș dori să aflu o opinie referitoare la mămicile care se află în postura mea. Opțiunea mea este una greșită?De ce există o reținere în a comunica clar și se tinde mai mult către bisturiu ( cel puțin în Constanța) ? Cu stimă

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Dana Obretin - Medic Specialist Boli Infecțioase, Expert DOC

Conform ghidurilor chiar daca aveti viremia nedetectabila, dar virusul este prezent, este necesar ca nou nascutului sa i se administreze la nastere Imunoglobuline umane specifice anti virusul hepatitei B si sa fie vaccinat anti-hepatita B, conform schemei nationale de vaccinare. Dumneavoastra trebuie sa achizionati aceste imunoglobuline din farmacie si sa le aveti cu dvoastra in momentul nasterii. Daca la nastere, nou-nascutul va primi aceste imunoglobuline si va fi vaccinat, nu exista niciun risc sa-i transmiteti virusul prin orice cale de nastere si veti putea alapta fara teama.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.