Urticarie pe timpul sarcinii

Buna ziua, am 25 de ani si in urma cu cateva luni,4 mai exact,am fost diagnosticata cu urticarie,la inceput am luat tratamebt dupa ureche,respectiv aerius si am avut o perioada in care m-am simtit mai bine,credeam ca mi-a trecut. In acest timp,cat ma simteam mai bine,am hotarat alaturi de sotul meu sa avem un copil,Dumnezeu ne-a ajutat in acest sens si am ramas gravida. Problema este ca urticaria a reaparut. Am luat tratament cu medicamente homeopate care au reusit sa atenueze mancarimile, dar tot nu sunt vindecata in totalitate. Sunt ingrijorata deoarece nu vreau ca si copilul meu sa se nasca cu aceasta problema. Imi puteti spune,va rog,in ce masura afecteaza urticaria fatul? La ce trebuie sa ma astept? Mentionez ca merg regulat la alergolog.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Bună ziua. Felicitări pentru sarcină! Din ceea ce descrieţi, înseamnă că este vorba deja de o urticarie cronică, şi nu de o altă formă de erupţie urticariană ce poate apărea în ultimele luni de sarcină, dumneavoastră fiind în primul trimestru al sarcinii. Uneori urticariile cronice se ameliorează în cursul sarcinii, alterori se accentuează. Este bine că ţineţi legătura în continuare cu medicul alergolog şi trebuie să îl informaţi dacă apar episoade mai severe. Dacă disconfortul produs din cauza erupţiei nu este mare, în primul trimestru de sarcină ar fi bine să se evite orice medicaţie. Dacă este nevoie, se permite totuşi utilizarea unor antihistaminice de tipul cetirizinei sau clorfeniraminului, în doze mici. Pentru a mai atenua mâncărimile încercaţi să păstraţi pielea cât mai hidratată folosind creme emoliente de 2 ori pe zi, nu faceţi duşuri lungi şi cu apă fierbinte, încercaţi să nu vă scărpinaţi şi evitaţi hainele foarte stâmte, întrucât scărpinatul şi presiunea pe piele poate duce la apariţia unor noi leziuni. Probabil că nu a fost depistată cauza pentru care faceţi urticarie, întrucât nu menţionaţi acest lucru. În aproape jumătate din cazurile de urticarie cronică nu se depistează cauza în urma analizelor. Dar ar merita să faceţi unele analize pentru a investiga etiologia şi aici mă refer la analize legate de funcţia tiroidiană, unele infecţii, panel Ig E pentru cei mai frecvenţi alergeni, autoimunitate. În principiu, urticaria nu afectează dezvoltarea copilului. Precauţiile sunt legate de medicaţia pentru această afecţiune, întrucât nu se pot prevedea efectele pe care le-ar avea medicaţia pe dezvoltarea fătului. Dar se admite că unele medicamente au riscuri foarte mici pentru copil, astfel că pot fi administrate unele antihistaminice (cetirizină, clorfeniramin). Copilul dumneavoastră va moşteni o zestre genetică ce va fi o combinaţie între zestrea dumneavoastră şi a soţului. Astfel, nu se poate şti dinainte dacă va moşteni o predispoziţie pentru alergii. Important este ca acum, în sarcină, să încercaţi să nu lăsaţi să vă afecteze foarte mult aceste gânduri, întrucât urticariile se pot accentua în condiţii de anxietate, şi copilul, de asemenea, poate resimţi negativ acest stress al dumneavoastră.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.