Urticarie cronica

Buna ziua, acum 6 luni am fost diagnosticata cu urticarie, cauza necunoscuta. Am luat mai multe tratamente, diferite creme si unguente, antihistaminice (desloratadina, cetirizina, loratadina). Simptomele sunt mancarime in zona capului, (fata si scalp) usturime la nivelul fetei, mancarime pe gat, maini si piept. In tot acest timp am luat antihistaminice zilnic, in ultimele 4 luni doar loratadina,1/zi, cu pauza de cateva zile, dar incepand cu a 3-a zi deja mancarimea devine insuportabila. M-am resemnat cu gandul ca poate nu voi afla niciodata alergenul, intrebarea mea este daca iau zilnic loratadina, pe termen lung exista efecte secundare? Sau ce alta solutie ar exista?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Urticaria cronica este o afectiune care produce un mare grad de frustrare, din cauza evolutiei pe termen lung a leziunilor si a mancarimilor. Din pacate, exista cazuri de urticarie cronica in care o cauza anume nu este depistata (chiar daca se efectueaza analize extensive). O urticarie cronica poate evolua pe parcursul mai multor luni sau chiar cativa ani.

Prima linie de tratament este cea in care se administreaza antihistaminice, deoarece ele sunt eficace in ameliorarea simptomelor, cu un profil de siguranta foarte bun in ceea ce priveste reactiile adverse. Antihistaminicele sunt foarte bine tolerate de majoritatea pacientilor. Singurul efect mai frecvent este somnolenta pe care o pot da, dar de obicei, la loratadina, aceasta apare mai rar.

Daca este nevoie, pentru un control mai bun al leziunilor si al mancarimii, doza de antihistaminic poate fi crescuta. Oricum, nu va sfatuiesc sa cresteti doza fara avizul medicului dumneavoastra curant.

Intr-adevar, mai exista si alte variante terapeutice, dar ele se pastreaza pentru cazuri severe, aceste optiuni terapeutice avand si o gama mai larga si severa de reactii adverse.

Pe scurt, nu aveti a va ingrijora in legatura cu un tratament antihistaminic de lunga durata.

Chiar daca nu se cunoaste cauza exacta, puteti totusi incerca sa va schimbati stilul de viata, in ideea evitarii unor factori care pot agrava simptomele, si anume sa tineti o dieta hipoalergenica, sa evitati pe cat se poate administrarea unor medicamente care pot da ele insele reactii alergice (aspirina, medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene, antibiotice, unele medicamente pentru tratarea hipertensiunii, alcoolul), sa evitati efortul fizic prelungit.

Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.