Un tratament pentru amiloiza sistemică?

Bună ziua! În 2007 în urma unor analize am fost diagnosticată cu sindorm nefrotic și amiloidoză sistemică. Aveam tot timpul dureri în capul pieptului, iar spital din ploiești au spus că am ulcer. Din 2005 până în 2007 am luat tratament pt ulcer dar durerile erau din ce în ce mai intense. Am mers la spitalul Fundeni unde în urma unei proteinuri au dat diagnosticul de sindrom nefrotic, după care am făcut o biopsie de rinichi și o biopsie de măduvă unde s-a pus diagnosticul de amiloidoză sistemică. Amiloidoza s-a despus în primul rând pe rinichi. Am încercat un tratament cu colchicină la dr. Coriu de la Fundeni-Hematologie, pe care nu l-am suportat, apoi am început un tratament cu imuran și predison pt sindormul nefrotic. În 2009 s-a instalat insuficiența renală. În decembrie 2010 am intrat pe dializă o perioadă de 7 luni după care am făcut transplant de rinichi. La un an după transplant amiloidoza a recidivat pe glandă . Tot în același an am fost diagnosticată și cu spondilită anchilozantă la spitalul Colentina (având artitra cronică juvenilă din 2001). Pentru spondilită am început un tratament cu humira. Având depuneri de amiloid și pe glandă am fost luată în evidența celor de la spitalul Parhon. Acolo după mai multe analize au hotărât să fac un dxa. În urmă acestui dxa s-a pus și diagnosticul de osteoporza. Din păcate un tratament exact nu pot face în momentul de față. Medicii se tem că tratamentul pt osteoporoză mi-ar afecta rinichiul transplantat. Tot ce fac în momentul de față este să iau D3 și mi-au recomandat kinetoterapia. Din cauza amiloidozei am slăbit foarte mult (înălțime:1.51 , vârstă:30 de ani , greutate:36 kg).îmi doresc enorm de mult să mă îngraș.Oare există un tratament pt amiloidoză? Ce aș putea face să mă mai îngraș ? sper din suflet să îmi răspundeți ,iar dacă știți alimente care mă pot ajută să mă îngraș sau ceva legat de amiloidoză v-aș rămâne profund îndatorată. Va mulțumesc din suflet. O zi cât mai frumoasă. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Înțeleg că ați fost diagnosticată cu artrită cronică juvenilă în 2001, iar în 2007 cu amiloidoză. În cazul dvs este vorba despre amiloidoză secundară bolii inflamatorii cornice (artrita cronică juvenilă este una din bolile ce determină în mod frecvent amiloidoză secundară de tip AA). Amiloidoza secundară este determinată și de spondilita anchilozantă (cu care ați fost diagnosticată ulterior). Tratamentul amiloidozei secundare înseamnă de fapt tratamentul bolii de bază și controlul ei, în cazul de fața, tratamentul și controlul spondilitei anchilozante. La cele 36 Kg si 1,51m aveti un indice de masa corporala de 15,8 Kg/m2 care va incadreaza ca si sub-ponderala. Pentru această înlănțuire: boală inflamatorie cronică ce duce la amiloidoză, amiloidoză care se manifestă printre altele și prin scădere ponderală, (greutatea foarte scăzută care vă deranjează pe dvs), tratamentul și controlul spondilitei ar duce la amelioarea celorlalte manifestări ale amiloidozei.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.