Ulcer duodenal și vertij

Buna ziua. Va rog sa ma ajutați cu un răspuns. Exista vreo legătură între ulcerul de duoden și vertij? Sau ulcerul duodenal poate declanșa astfel de ameteli? Va întreb pentru ca sunt diagnosticata cu ambele afecțiuni și efectiv ma plimb când la medicul gastroenterolog, când la orl-ist și neurolog, fără sa ma simt mai bine deloc. Am urmat tratament și pentru ulcer și pentru vertij, dar cumva starea de rau provocată de ulcer îmi declanșează vertijul. Ca exemplu concret, după o cafea băută dimineața, în jurul prânzului mi s-a făcut rău, cu stare puternica de greata, picioare înmuiate, palpitatii și ameteli puternice. (nu am vărsat și nici nu am leșinat) Am aproximativ 2 luni de când ma simt rau, cu toate tratamentele luate. Nici nu mai știu unde sa merg, cui sa ma adresez. Mulțumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua! De regula, nu exista o legatura de cauzalitate directa intre ulcer (duodenal sau gastric) si aparitia ametelilor. Cu toate acestea, in cazul unui ulcer activ, care poate asocia pierderi cronice a unor cantitati mici de sange, ametelile pot sa apara in contextul instalarii unei anemii, insa, in acest caz, nu sunt doar ele singure, fiind prezente si alte semne si simptome ale anemiei, cum ar fi, de exemplu, pulsul marit. Exista, in aceeasi masura, posibilitatea ca ametelile sa fie generate chiar de consumul de cafea, care oricum nu este recomandata in cazul ulcerului, ca parte a masurilor igieno-dietetice ce insotesc tratamentul anti-ulceros. In cazul mentionat, recomandabil este un nou consult de specialitate in care sa se mentioneze in ansamblu istoricul evolutiei bolilor si manifestarilor acestora, insistandu-se nu neaparat pe enumerarea lor, ci mai degraba pe secventialitatea aparitiei acestora in timp, ca atare sau in urma consumului de alimente sau medicamente. Astfel, medicul specialist ar putea sa discearna cu mai multa acuratete intre manifestarile atribuibile bolii de fond si cele care pot fi declansate de factori dietetici sau farmacologici. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.