Tuse în sarcina

Bună ziua. Sunt însărcinată în 17 săptămâni, fostă fumătoare. Am renunțat la țigări la aproximativ 2 săptămâni după ce am rămas însărcinată deoarece îmi era rău de la ele. Am început sa tușesc la scurtă perioadă, era o tuse cu o spută gălbuie care s-a manifestat o scurtă perioada de timp. Marea problema a intervenit când am observat ca încep sa tușesc tot mai puternic, sputa de culoare gălbuie nu mai apărea, iar episoadele de tuse țineau 4-5 ore. Tușesc și în prezent, nu am un motiv vizibil pe care sa dau vina pentru tuse, poate sa înceapă la orice ora a zilei, nu are un tipar, este seacă însă după ce tușesc ceva timp începe un șuierat în piept, sa curgă nasul și sa se rupă puțin din piept. Am fost la orl, pneumologie, boli infecțioase, m-am testat pentru alergii la praf, acarieni, gândaci de casă, igrasie - au rezultat valori în parametri normali. Am luat tot ce mi s-a recomandat de medici pentru o persoana în condiția mea, nimic nu ajută, nici siropuri, spray-uri nazale, bucale, paracetamol, oscillococcinum, ceaiuri, miere, lămâie, ridiche neagră, etc. Am descoperit că inhalația cu abur și putina sare în apa pentru inhalație este singurul lucru care îmi ameliorează tusea. De aproximativ 1 săptămână s-a mai redus intensitatea și durata episoadelor însă sunt în continuare extrem de supărătoare mai ales din cauza ca îmi provoacă dureri în burtă și mi-e teama pentru bebe, îmi irita stomacul și bineînțeles cauzează mari stări de nervi. Menționez faptul ca aceste episoade nu sunt zilnice ci au uneori, pauza de 1-2 zile însă durează deja de câteva luni. Sper din suflet sa ma puteți ajuta, măcar îndruma spre o soluție salvatoare. Va mulțumesc. Simona Damian

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua! Este posibil ca, daca ati eliminat toate posibilele cauze din sfera respiratorie superioara, sa fie vorba despre refluxul gastroesofagian cauzat de schimbarile hormonale, pe care le puteti gestiona cu antiacide, conform indicatiilor medicului dvs. Va recomand sa mancati mai putin si des si sa mergeti la un gastroenterolog pentru investigatii suplimentare, daca este cauza. Mai multe puteti afla de aici - https://doc.ro/sarcina-nastere/graviditatea-probleme-care-pot-sa-apara-in-sarcina-si-dupa-nastere. Multa sanatate!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.