Tumora chistica

Bună ziua! În urma unui consult ginecologic mi s-a descoperit făcând o ecografie transabdominală o formațiune lateral ovariană de 5 cm,mi s-a spus că e o tumoare chistica cu conținut ecogen relativ omogen-chist dermoid, am făcut și marker ul tumoral Ca125 care mi-a ieșit un pic mărit. Nu mi s-a dat vreun tratament, doar mi s-a spus să țin sub control și să vedem dacă crește între 6 și 8 cm și atunci este de operat! Oricum mi s-a spus ca înapoi nu o să mai dea. Mi s-a descoperit și o tiroidită autoimună recent. Întrebarea mea este de ce trebuie să aștept să văd dacă crește? Și cum aș putea să țin sub control, pentru că am și diferite simptome, cum ar fi durerea în piciorul drept cu toate că mi s-a spus că nu are nicio legătură, menstruație neregulată, înțepături în partea de jos,creștere în greutate. Vă mulțumesc!

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua, este posibil ca simptomatologia generata de boala autoimuna cu afectarea tiroidei si prezenta chistului sa se suprapuna - ma refer la cresterea in greutate, menstruatiile neregulate. Trebuie sa urmati terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni si sa urmariti chistul, pentru a nu va supune organismul unei interventii chirurgicale destul de agresive, daca nu este cazul. Pentru durerea care coboara in picior, mergeti la un ortoped si eventual faceti un RMN- poate fi si o discopatie, generata de o posibila osteoporozacare se asociaza patologiei pe care o descrieti (situatie in care ar trebui sa efectuati si o osteodensitometrie).


Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Daca diagnosticul este cert de chist dermoid, atunci acesta trebuie operat fara intarziere. Daca diagnosticul este in dubiu, recomand o tomografie computerizata pentru clarificare.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.