Tratament tumora pancreas operata

Buna ziua, mama mea in varsta de 77 de ani a fost operata pe data de 16 ianuarie de tumora cap pancreas, duodenopancreatectomie cefalica cu pancreatico-jejuno-anastomoza, hepatico-jejuno-anastomoza T-L, gastro-entero-anastomozaT-L.

Buletinul anatomo-patologic: piesa de duodenopancreatectomie cefalica prezentand duoden cu l-12 cm care extrinsec prezinta tesut pancreatic 5/5/2 cm care prezinta formatiune nodulara 2/1/1cm cu aspect de adenocarcinom bine moderat diferentiat G1-G2 cu invazie perivasculara si perineurala la nivelul ductelor pancreatice prezinta leziuni de neoplazie intrapancreaticalB; limfoganglioni peritumorali recoltati prezinta aspect imunoreactiv. Carcinom ductal pancreatic bine moderat diferentiat G1-G2,LVl[+],pN[+] pT1

Intrebarea mea este in ce consta tratamentul care trebuie sa il urmeze si daca exista mai multe scheme de tratament care sunt acelea? Va multumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Din fericire stadiul in care a fost surprins acest cancer de pancreas a fost unul incipient motiv pentru care oportunitatea interventiei chirurgicale reprezinta un mare castig in ceea ce priveste prognosticul acestei boli. In general, pentru acest stadiu de boala se recomanda chimioterapie adjuvanta, adica terapie complementara dupa o interventie chirurgicala cu scop curativ. Am spus in general pentru ca in particular, recomandarea de chimioterapie este individuala, adica de la caz la caz.

In situatia mamei dumneavoastra trebuie tinut cont evident in primul rand de boala dar nu in ultimul rand de varsta si de eventualele afectiuni asociate. Pentru ca daca sunt afectiuni asociate se poate lua decizia de a nu se administra chimioterapie. In ceea ce priveste schemele de chimioterapie pentru o boala localizata, asa cum este cazul, acestea sunt relativ limitate, si au drept fundament un chimioterapic intitulat Gemcitabina. Ritmul de administrare al acestuia este variabil, in functie de schema. Nu se justifica asocierea de chimioterapice versus monoterapia datorita toxicitatii excesive si a eficientei similare. Alegerea manierei de administrare a Gemcitabinei depinde de starea pacientei, de afectiunile asociate, de tolerabilitate ca si de complianta si variaza de la administrarea saptamanala timp de 7 saptamani consecutiv urmata de administrarea a 2 saptamani consecutiv din 3, cu repetarea administrarii 2 din 3 de 4-6 ori sau trecerea la administrarea 2 din 3 de la inceput pentru 6 cicluri fara cele 7 administrari initiale sau administrarea 3 consecutiv saptamani din 4. Depinde de tolerabilitate si se verifica analizele, mai ales cele hematologice, de fiecare data.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.