Tratament preventiv HIV

Daca intri in contact cu o persoana depistata HIV pozitiv si analizele tale sunt bune, la cat timp trebuie repetate? E nevoie ca si persoana aparent HIV negativ sa ia tratament?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna seara! Singura modalitate de prevenire a infectiei este evitarea comportamentelor nesanatoase care expun la riscul de infectie, de exemplu utlizarea de droguri intravenoase sau contactele sexuale neprotejate. Cea mai sigura cale de prevenire a infectiei cu HIV nu este folosirea prezervativului, ci monogamia cu limitarea relatiilor sexuale la un singur partener neinfectat. În funcție de testele HIV disponibile, este posibil să vi se ceară să reveniti pentru retestare. După expunere, cel mai devreme testarea este posibilă la două săptămâni, când este posibilă verificarea prezenței anticorpilor antiHIV în organism. Dacă primul test este pozitiv,  rezultatul devine sigur numai după un al doilea test de confirmare. Cu toate acesta, un rezultat negativ de infectare HIV poate fi considerat cert doar după trei luni de la situația de risc. Acest lucru este explicat de diferențele existente de la un individ la altul privind intervalul în care organismul formează anticorpi antiHIV. Mai multe informatii despre infectia HIV puteti citi aici -- https://doc.ro/sanatate/infectia-cu-hiv-virusul-imunodeficientei-umane. Sanatate multa! 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.