Tiroida autoimuna cat de periculoasa este? Ce riscuri isi asum cei diagnosticati cu aceasta boala?

Numele meu este Gaby! Am 37 de ani si, in urma cu doua saptamani, in urma unui control de rutina am fost diagnosticata cu mai multe probleme! La ficat, la inima, in fine... Ce m-a dat peste cap este ca diagnosticul pus de medicul endocrinolog: tiroida autoimuna intr-o stare mai avansata, insa nu am inteles mai nimic. Precizez ca simptomele erau clare, dar am pus baza pe fondul nervos si pe stres, pana am aflat ce este! In urma testelor de sange, am aflat ca valorile de la glanda sunt anormale, asa a precizat doctorul! Adica TSH este de 4.033ulU/ml si ATPO este 1171IU/ml, fata de 9. Felul in care mi s-a explicat ce inseamna si ce sa fac m-a cam speriat! Ce nu inteleg eu: de ce nu am voie nimic cu iod? Am cunoscut doua persoane care au aceeasi boala si au voie cu iod. Sora mea, in urma cu trei ani, a fost diagnosticata cu cancer de tiroida si ea foloseste cu iod, fara iod - doar in perioadele de chimioterapie. Atat de grav sa fie? Eu de ce nu am voie? Din cate am inteles, boala asta e pe stadii. Din cate m-am documentat, fiind in stadiul 4, e periculos... Sau cum mi s-a zis... Poate fi letala? Va rog frumos, daca puteti sa ma ajutati cu un sfat, ceva... Am stari tot mai dese de nervozitate, de oboseala cronica, parul imi cade, tensiunea mereu imi oscileaz, am dureri in piept. Poate puteti sa ma indrumati cumva!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna ziua, imi pare rau pentru diagnostic dar trebuie sa stiti ca boala Hashimoto nu este o afectiune letala, in niciun caz, ci este o afectiune cu care puteti trai mult si bine, respectand in primul rand medicatia de substitutie, dar si o anumita dieta, care cruta organismul de alte lezari in diverse tesuturi. Va rog sa cititi cu atentie articolelele de mai jos,  cu privire la afectiune, dar si la dieta dvs.,  tipul alimentelor care va pot ajuta, dar si cele pe care trebuie sa le evitati, nu uitati sa faceti sport, miscare, sa va relaxati, sa practicati masajul si daca puteti yoga si meditatia. Aveti mai multa grija de dvs si iubiti-va mai mult, sanatate multa si curaj! 

https://doc.ro/dieta-si-sport/dieta-pentru-hipotiroidism-alimente-permise-alimente-interzise

https://doc.ro/sanatate/tiroidita-hashimoto-ce-este-si-care-sunt-simptomele


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.