Tendinita la umar

Bună ziua. Luna aceasta se încheie un an de când mă chinui îngrozitor cu umărul și mana dreapta. Am avut un nefericit accident când coboram treptele. M-am dezechilibrat și, pentru a evita o căzătură pe spate, m-am prins de o bara de metal, fixata în trepte - lateral dreapta și m-am răsucit pe ea cu tot corpul pana am atins pământul cu talpile intr-o pozitie paralela cu treptele. In timpul rasucirii, brațul drept mi-a rămas fix pe bara iar greutatea corpului a forțat toată articulația umărului drept. Nu au fost violente smucitura și răsucirea dar am simțit o durere foarte puternica care a durat câteva minute bune. Apoi a urmat o perioada de câteva luni în care am simțit doar o durere sâcâitoare. Am continuat sa merg la sala de fitness unde aveam program solicitant! Anumite exerciții și mișcări ale brațului nu le puteam face. Au început sa se intensifice durerile și am început o serie de proceduri la umar: fizioterapie, laseroterapie și electroterapie în paralel cu masaj și mișcări ale brațului. Toate acestea mi-au fost recomandate de un dr. reumatolog din localitatea unde locuiesc, in urma unei radiografii la umar. Durerile s-au acutizat și mai tare deși am luat și Vimovo 10 zile. M-am hotărât sa fac un RMN și concluzia a fost urmatoarea: modificări de periartrita scapulo-humerala cu aspecte bursitice de vecinătate pe fond degenerativ. Am urmat un tratament de 2 luni cu Tramadol, arcoxia și midocalm plus sindolor gel plus proceduri cu tensiunea și kinetoterapeut. Durerile sau scăzut in intensitate cât timp am luat Tramadol-ul. A urmat o perioada de căutări și informări, pe net, despre boala și tratament. Am gasit răspunsul: un kinetoterapeut bun. L-Am găsit. O luna de zile am ascultat indicațiile lui și am făcut exercițiile ca la carte. Nu am mai luat nicio pastila și în doua săptămâni durerile s-au diminuat considerabil. Dupa acea luna de program intens de recuperare, exerciții și masaje, am fost nevoită sa-mi reiau serviciul si am continuat cu ședințe de kineto. In cat timp imi voi recapata mibilitatea umarului?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Periartrita scapulo-humerala este o afectiune cronica. Dupa un episod acut de durere si reducere importanta a mobilitatii, pacientii raman cu o durere surda si cu reducerea mobilitatii, practic nu mai fac aceleasi miscari, la aceeasi amplitudine pe care o aveau inainte.

Tratamentul constă în administrarea de antiinflamator nesteroidian (AINS) combinat cu fizioterapie (curenți diadinamici, interferențiali, curent galvanic). Se pot face injecții intraarticulare cu corticosteroizi (avand in vedere aspectul RMN cu bursite de vecinatate). Fizioterapia combinată cu injectarea intraarticulară de corticosteroid ameliorează mai bine și mai rapid mobilitatea umărului în comparație cu injectarea de cortizon separat.

Kinetoterapia este foarte importanta. Ea are ca obiectiv principal recuperarea mobilitatii și se face pe o perioada lunga de timp, de 3-4 luni.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.