Tahicardie

Femeie, 22 de ani, studenta, tahicardica. AV intr-o zi obisnuita 102-110bpm (neperceptabil) TA 100/70mmHg. Am avut um Holter EKG care a fost concluzionat cu tahicardie cu frecventa maxima de 167bpm. Fara unde P, fara extrasistole. Nefumatoare. Fara antecedente heredo colaterale in boli cardiovasculare si fara niciun antecedent personal patologic. Am un TSH 0,9. FT4 12 si ATPO 8. Nedepresiva. Nu am eco tiroidiana facuta. Ar trebui sa merg la un electrofiziolog deoarce poate fii o problema de conducere sau este doar un sindrom Hiperkinetic care va trece cu inaintarea in varsta?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Pulsul rapid de cca 100 – 110 pe minut în repaus la o persoană tânără stressată şi eventual neantrenată fizic, fără suferinţă tiroidiană şi în afara sarcinii face parte într-adevăr dintr-una din variantele de circulaţie rapidă numită sindrom hiperkinetic. Acesta în general nu necesită tratament medicamentos ci mai curând controlul stressului şi activitatea fizică regulată. Dacă însă la examenul Holter ECG se înregistrează frecvenţe cardiace rapide de 167 pe minut, în repaus şi fără unde P, poate fi vorba despre o tulburare de ritm cardiac, numită tahicardie paroxistică. În această situaţie este necesar consultul la medicul specialist electrofiziolog care poate recomanda proceduri intervenţionale specifice, de tipul studiului electrofiziologic şi al ablaţiei cu radiofrecvenţă. Dacă însă frecvenţa cardiacă de 167 pe minut este înregistrată în timpul zilei în timpul unui efort fizic intens, ea poate fi considerată fiziologică la un om tânăr şi nu necesită explorări sau tratament suplimentar.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.