Suspect hepatita autoimuna - interpretare analize

Buna ziua, as dori sa stiu daca un rezultat pozitv la testul pentru anticorpii nucleari ANA este suficient pentu a fi diagnosticata cu hepatita autoimuna? ANA 1/640 titru <1/80 aspect de tip granular NUMA 1. Alte analize efectuate: p-ANCA <0.2 <7 NEGATIV Ig A 240 70-400 Ig G 1084 700-1600 Ig M 62 40-230 ASMA 2.34 <20 NEGATIV LKM1 1.4 <20 NEGATIV AMA 1,85 <20 NEGATIV Fosfataza alcalina 59 35-104 TGP 68 0-55 (data 09.11.2018) TGO 29 5-34. Mentionez ca primele semne de intrebare au aparut in momentul in care mi-am facut setul de analize anuale si valorile TGP 519 si TGO 160 (18.09.2018) aratau o afectare hepatica.Au urmat testele pentru virusurile hepatice A,B,C,E toate negative. Am urmat un tratament perfuzabil cu glucoza +vit.C si arginina sorbitol 21 zile in decurs de 2 luni) concomitent cu Fortificat 2x1 /zi. Desi valorile transaminazelor au scazut am avut perioade in care incepeau din nou sa creasca usor si de aceea am solicitat si parerea unui gastroenterolog.Nedumerirea mea se datoreaza faptului ca 2 medici mi-au dat diagnostice diferite. Am 47 de ani si nu sunt consumatoare de alcool. Am avut o perioada in care am luat o serie de medicamente posibil hepatotoxice:Duador (iunie), Detralex ( iulie-pt. o criza hemoroidala), Azitox si Parasinus (iulie).

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua, se pare ca nu se confirma neaparat acest diagnostic, pentru ca multe din dozari apar negativ in cazul dvs....exista o afectare hepatica, insa doar dozarea ANA nu este suficineta pentru diagnosticul hepatitei autoimune, dar orienteaza intr adevar catre o posibila boala de tip autoimun. pentru Hepatita aAutoimuna testele necesare sunt, pe langa evaluarea nivelului de Anticorpi antinucleari (ANA)
* Anticorpi anti-fibră musculară netedă (ASMA)- negativ in cazul dvs
* Anticorpi anti-SLA/LP
* Anticorpi p-ANCA, la dvs negativ
* Anticorpi anti-LKM1- negativ
* Anticorpi antimitocondriali (AMA) ce pot trada o  ciroza biliară primitivă si la dvs negativ

Mergeti la un medic imunolog sau reumatolog pentru a continua investigatiile, mai ales daca aveti in familie si alte persoane cu boli autoimune (hashimoto, diabet, poliatrita, vasculita etc.)


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.