Slabire

Buna seara.Numele meu e Beatrice Olaru.Sunt plecata din tara de aproximativ 2 ani.In primele 6 luni,dupa plecare, incepand sa muncesc noptile( 3 sau 4 nopti pe saptamana,niciodata aceleasi,cu pauze intre ele) am ajuns sa ma ingras 12 kg.Am incercat diverse diete,dar am tot adunat kg.Am reusit sa dau jos 8 kg cu Dieta Cambridge( foarte restrictiva,cu un consum de doar 600 kcal pe zi) insa in cateva luni dupa incetarea dietei am pus kg la loc. Ajutati-ma va rog, spuneti-mi cum ,cand,cat si ce ar trebui sa mananc pt a reusi sa imi dau kg jos,sa ma mentin apoi la greutatea obtinuta,fara a ma condamna definitiv la o foame continua ce creaza frustari.Am in prezent 68 de kg,la 158cm. Ca si istoric medical, o glicemie destul de mica(desi ador dulciurile),o tensiune arteriala ce creste la 9 cu 5 dupa prima cana de cafea,o vezica biliara hiper lenoasa( strangulata,la ecografie arata ca o fundita ),o gastrita usoara,tendinte continue spre balonare si constipatie si un ficat pe care l-am dat peste cap inainte de plecarea din tara, facand pe fond de oboseala si stres,o hepatita toxica (am urmat tratament cateva luni,iar in prezent,zic eu ca ma simt mult mai bine).O tanara baba supraponderala va cere ajutor.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna Beatrice,

In primul rand atat eu, cat si nutritionistii in general, nu recomandam o dieta de slabire atat de dratsica decat in cazuril extraordinare (o problema de sanatate, de exemplu). Marele dezavantaj al acestor diete este ca efectul nu dureaza si, asa cum ai observat si tu, dupa incheierea dietei kilogramele se acumuleaza la loc.Am observat in mesajul tau faptul ca iti plac foarte mult dulciurile, motiv pentru care sustin si mai mult ca o dieta restrictiva nu va face altceva decat sa iti provoace frustrare. 

Sfaturile mele sunt:

1. Construieste-ti un program prin care sa reduci, treptat, cantitatea de paine, dulciuri si zahar (in orice forma, inclusiv suc). Ca schimbarea sa nu fie prea drastica, o reducere treptata te va ajuta sa transformi "dieta" intr-un stil de viata. De exemplu, daca astazi obisnuiesti sa mananci 3 felii de paine pe zi si 50 de grame de ciocolata, consuma o saptamana doar 2 felii de paine si 40 de grame de ciocolata, apoi o saptamana 1 felie de paine si 20-30 de grame de ciocolata. Nu este obligatoriu sa renunti complet la ele, dar trebuie sa ajungi la o cantitate suficient de mica incat sa te poti bucura de alimentele care iti plac, fara insa a creste numarul de calorii consumate zilnic.

2. Adapteaza-ti dieta in functie de afectiunile de care suferi. Incearca sa tii un jurnal alimentar (te va ajuta oricum in conditiile in care vei reduce treptat alimentele mentionate la punctul 1) si sa observi ce alimente iti provoaca balonare, dureri abdominale, etc. Apoi elimina-le din alimentatie. Incearca sa mananci la ore cat mai regulate, si preferabil portii mici de mancare, consumate pe parcursul intregii zile, Consuma in prima parte a zilei alimentele bogate in carbodhidrati si zaharuri (fructe, paine, paste, orez) si in a doua parte a zilei doar alimente usoare (peste, carne slaba, legume, salate).

3. Nu uita de miscare! Este la fel de importanta ca alimentatia, asa ca incearca sa mergi mult pe jos, sa alergi usor in parc.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.