Sindromul picioarelor nelinistite

Buna ziua, sufar de sindromul picioarelor nelinistite de cand eram mai mica. In fiecare noapte ma trezesc de 2 ori pe noapte si ma plimb prin casa. Oare ati putea sa imi recomandati un tratament sau ceva sa ma ajute? Multumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Sindromul piciorelor nelinistite este o conditie care se manifesta cu disconfort, senzatie neplacuta de furnicaturi la nivelul membelor inferioare. Unele persoane nu pot expima clar ceea ce simt, ci doar au senzatia ca daca isi misca picioarele se simt mai bine, acesta este motivul pentru care acest sindrom poarta numele de sindromul picioarelor nelinistite. Simpomele apar in repaus, in special noaptea, trezesc pacientul din somn si el trebuie sa-si miste, sa-si frictioneze si sa-si maseze picioarele, sa se dea jos din pat si sa se plimbe prin camera pentru a-si ameliora senzatia neplacuta de oboseala si neliniste de la nivelul picioarelor. Simptomele variaza ca intensitate, exista si perioade lungi cand pacientii nu au nici un fel de simptom.

Sindromul picioarelor nelinistite poate aparea la orice varsta, chiar si in copilarie si se agraveaza odata cu inaintarea in varsta. Sunt afectate mai ales femeile si frecventa acestei afectiuni creste odata cu inaintarea in varsta. In cele mai multe cazuri nu exista o cauza identificabila pentru sindromul picioarelor nelinistite. Exista factori de risc sau conditii asociate cu aceasta afectiune: ereditatea, mai ales atunci cand este vorba despre o afectiune al carei debut s-a intamplat in perioada copilariei, neuropatia periferica, in cazul pacientilor diabetici sau al celor care consuma alcool in exces, deficitul de vitamine din complexul B, deficitul de fier sau insuficienta renala.

In plus, pacientii cu o astfel de afectiune au tulburari de adormire, treziri nocturne frecvente, tulburari de somn, tulburari de concentrare, oboseala cronica. 

Multe forme de boala sunt usoare si nu necesita tratament, se poate obtine ameliorare prin cateva schimbari usoare ale modului de viata. Evitarea substantelor stimulante precum cafeaua, tutunul, alcoolul, efectuarea unor exercitii fizice regulate pe timpul zilei (nu seara la culcare), asigurarea unui mediu de somn linistit si confortabil,  sunt cateva masuri de luat si urmat de acesti pacienti. Aplicarea de comprese calde sau reci la nivelul membrelor inferioare, efectuarea de bai calde seara la culcare si masajul extremitatilor amelioreaza simptomele. Consultul medical stabileste necesitatea administrarii tratamentului cu agonisti dopaminergici, gabapentin sau benzodiazepine.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.