Sindromul Gilbert

Buna seara, de cativa ani de zile (6-7) sotul meu a tot facut analize la absolut toate organele ai nimeni nu a reusit sa-i afle diagnosticul corect. A facut analize in Romania, Italia si acum in Germania unde cred ca s-ar putea ca medicii din ultima tara mentionata sa ii fi gasit "boala". Am ajuns sa facem atat de multe investigatii, pentru ca are aceleasi simptome in toti acesti ani, si anume: greata, varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap, tuse, depresie, pierderi usoare de memorie ,nesemnificative, dar care eu le-am bagat in seama.

Acum noi suntem in Germania, unde el si-a facut mai multe analize care au avut la baza organele ficatul si fierea, deoarece permanent bilirubina depaseste nivelul maxim de incadrare. Ajungand la un medic pentru colonoscopie si endoscopie, in urma rezultatelor foarte bune, medicul a ajuns la concluzia ca ar suferi de aceasta boala "Sindromul Gilbert".

V-am contactat pe dumneavoastra pentru vedea daca ne poate ajuta cineva cumva, ca am inteles ca nu exiata tratament, doar ceai care scade bilirubina si regim. Nu am mai auzit de acest sindrom pana acum si nu stiu ce cale sa apuc. Va multumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Sindromul Gilbert reprezinta o afectiune genetica, cu transmitere autozomal recesiva, si pentru a avea certitudinea diagnosticului ar trebui sa completati investigatiile clinice cu analize genetice de laborator, ce pot identifica mutatii la nivelul genei UGT1A1 (care determina acumularea bilirubinei neconjugate). Ca implicatii colaterale, trebuie sa urmariti daca sotul dvs nu cumva sufera si de o forma de talasemie sau deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, asociate acestor mutatii.

Sindromul se caracterizeaza prin cresteri usoare ale bilirubinemiei neconjugate, in absenta bolii hepatice, insa exista si riscul afectarii ficatului in conditiile anumitor terapii medicamentoase. In general, afectiunea este benigna, fara urmari grave, in conditiile in care se respecta un stil de viata sanatos, fara alcool, tutun, se evita adminsitrarea de medicamente cu efect hepatotoxic, trebuie respectata o monitorizare periodica de catre un medic familiarizat cu afectiunea care va fi consultat in legatura cu orice supliment, medicament, dieta, etc.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.