Sindrom sjogren

Bună seara! Mă numesc Anda,am 29 ani și în urmă cu 7 ani am fost diagnosticată cu Sindrom Sjogren. A debutat prin ulcer corneean bilateral! De atunci sunt sub medicație cu hidrocortizon, Plaquenil, etc. Din când în când apăr "puse-urile" la ochi anifestandu-se prin kerato-conjuctivita! De aproape 1 an se manifestă și asupra salivei și mi'am distrus dinții. Întrebarea este dacă pt noi, pacienții de boli autoimune există totuși un tratament care se producă rezultate. Ce putem face? 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Stimată doamnă, vă voi răspunde la întrebare din punct de vedere oftalmologic, pentru celelalte suferințe va trebui sa mentineți relația cu medicul curant al bolii de bază. Pentru că acest sindrom se manifestă prin scăderea secreției glandei lacrimale, va trebui să supliniți acest lucru prin administrarea continuă de lacrimi artificiale și prin geluri oftalmice nocturne. Cele mai eficiente geluri sunt cele cu Vitamina A, iar in caz de lacrimi artificiale, alegeți-le pe cele cu o componentă lipidică, au o remanență mai mare la suprafața ochilor. Dacă se înroșesc ochii sau simțiți orice disconfort mai mare decât de obicei, va trebui să vă prezentați de urgență la medic. Sănătate multă!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.