Se poate elimina virusul Hpv sau pers rămâne permanent purtătoare?

Femeie de 35 de ani, un copil de 5ani (nascut cu cezariana) am inca sterilet (de un an jumate, e sterlietul de la bayer cu rezultat de PAP 3-LSIL, nu există anomalii celulare. Rezultat la HPV-.53,55,56,81,84. Am făcut 3 luni de 12 zile lunare cu Cervucid. Am refăcut Papul si HPV după 3 luni si a ieșit la fel. Nu există răni, fibrom, chisturi, răceli, herpes etc. Mi s-a cerut să fac colposcopie si biopsie. Întrebarea mea e dacă fac biopsie din ce vor preleva dacă nu există răni, fibrom, etc.? Voi mai putea să am copii? Pot să spun deja că am cancer? Dacă voi fi purtătoare de hpv nu va afecta un făt pe viitor? E posibil să fie eliminat hpv din corp? Ce tratament pot face pt restul vieții pt a nu se declanșa celulele?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Biopsia se preleva sub ghidaj microscopic (colposcopic). Desigur mai sunt posibile sarcini în viitor. Nu este vorba de cancer în prezent. 

Fătul nu este afectat de starea de purtător HPV. HPV poate fi eliminat din organism spontan, fără tratament, dar de regulă acest lucru se întâmplă în primele 6 luni de la contaminare, mai târziu este puțin probabil să se mai întâmple. Se poate face vaccinul pentru tulpinile cu risc crescut, în cazul în care acestea sunt negative. Și monitorizare periodică tot restul vieții. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.