Riscul de cancer colo-rectal

Bună ziua! Bunica mea a fost diagnosticată cu cancer colo-rectal în stadiul 4 la vârsta de 69 de ani, iar mama mea în stadiul 2 la 62, încă se luptă cu el. Am înțeles ca are o puternică componentă genetică. Eu întotdeauna am avut probleme digestive, am colon iritabil, ulcer duodenal și un colecist cutat, care îmi face probleme mereu. Care ar fi conduita corectă de monitorizare pe care ar trebui să o abordez? Ce ar trebui să fac,sau să evit? Menționez că am 36 de ani, nu am făcut niciodată colonoscopie. Va mulțumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Între 3 și 5% din cancerele colorectale se datorează unor mutații ale unor gene cunoscute gen MLH1,MSH2,MSH6,PMS2,EPCAM. Când un pacient prezintă mutații ale uneia dintre acestea gene se situează într-o entitate intitulată Sindromul cancerului ereditar colorectal non-polipos sau Sindrom Lynch. Nu cred că este vorba de așa ceva, în plus nu sunt detalii legate de cele 2 cancere. Oricum data fiind această agregare familială pe linie directă probabil ca cea mai „cuminte” abordare ar fi recurgerea la colonoscopie după vârsta de 45 ani la o frecvență de odată la 3-4 ani și asta mai ales dacă la colonoscopie se descoperă polipi. Depinde de fapt de cum va arată prima colonoscopie efectuată. În afară colonoscopiei mai există un test de depistare a hemoragiilor oculte care este un test efectuat din scaun dar a cărui sensibilitate însă lasă de dorit. Frecvența acestui test este anuală. Cât despre Sindromul HNPCC menționat mai sus, există disponibil actual și în România, dar încă odată, după toate probabilitățile nu intrați în această categorie. 

Simptomatologia menționată este strict funcțională și fără îndoială fără legătură cu riscul de a dezvoltă un cancer de colon. De evitat nu aveți decât alimentele restricționate de gastroenterolog. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.