Risc de cancer de colon din cauza bolii tatălui?

Bună ziua, am 49 de ani și tatăl meu a suferit un cancer de colon, depistat la 77 de ani. Ce șanse sunt să sufăr și eu de aceeași boală, în condițiile în care nu au mai fost alte cazuri în familie?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Nu, fără îndoială nu există un risc suplimentar de a dezvoltă un cancer de colon. Cancerul tatălui dvs a fost un cancer sporadic, probabil, care nu s-a dezvoltat pe fondul unor modificări genetice gen Polipoză familială sau sindrom Linch. etc. Dacă alți membri ai familiei ar fi avut alte neoplazii gen cancer colon, pancreas, melanom etc ar fi putut fi efectuat un test care măsoară riscul de a dezvoltă un cancer de colon, dar nu este cazul. Cât despre screening, se recomanda efectuarea unei colonoscopii, după vârstă de 50 de ani, cu o frecvență la 3-4 ani în cazul unor leziuni polipoase depistate la o prima colonoscopie. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.