Respiratie îngreunată

Buna ziua, va scriu din partea mamei mele care are 66 de ani si are tensiune de 15 ani , este sub tratament dimineata ia titrace de 10 mg , indapamida de 1,5 mg , si concord de 2,5 mg iar seara norvasc de 5 mg , si aspenter , problema este ca respira foarte greu , oboseste foarte repede , daca merge 50 m oboseste si respira foarte greu , i s-a prescris pentru reapiratie teotard de 200mg , va rog sa-mi spuneti cam ce ar trebui sa fac si ce ar trebui sa mai ia pentru respiratie , tensiunea ei normala este de 169 cu 80 , daca scade sub 140 este foarte ametita , multumesc astept raapunsul dvs !

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Hipertensiunea arterială este o boală frecventă in condiţiile modului de viaţă actual: mai sedentar, cu regim alimentar hipercaloric şi supragreutate sau obezitate şi ingestie mai mare de sare. Contribuie şi creşterea în vârstă, tensiunea arterială crescând progresiv cu adăugarea anilor. Tratamentul anti hipertensiv pe care îl descrieţi corespunde valorilor tensionale moderat crescute. Aparent nu este suficient de eficient atâta vreme cât tensiunea mamei D-voastră rămâne peste 140/90 mmHg, care este limita acceptată ca normală. În aceste condiţii tratamentul trebuie ajustat pentru a reduce suplimentar valorile tensionale. Ameţeala la scăderea valorilor de TA poate fi combătută prin reducerea progresivă a tensiunii, cu introducerea progresivă a medicamentelor eficace la doze progresiv mai mari, fără graba de a normaliza tensiunea rapid. Respiraţia grea la un hipertensiv nu se tratează sub nici un mod cu theotard, decât dacă pacienta are şi boli pulmonare asociate. Concor este un medicament care poate da repsiraţie grea şi ar trebui probabil schimbat. Având în vedere respiraţia grea pe care o descrieţi ar trebui ştiută funcţia cardiacă care se determină prin ecocardiografie pentru a afla dacă aceasta este normală sau nu. Reducerea capacităţii contractile a inimii poate da ea însăşi respiraţie grea. Nu ne scrieţi nimic despre greutatea corporală a mamei, care dacă este excesivă poate fi şi ea responsabilă de gâfâială, mai ales dacă se asociază şi cu decondiţionarea fizică excesivă la obez.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.