Putem incerca cure ajutatoare organismului in paralel cu chimioterapia/radioterapia ?

Buna ziua!Tatal meu face chimioterapie din aprilie, dupa operatie neoplasm colon ascendent cu metastaze hepatice. 4 luni i s-a administrat Oxaliplatina dupa care s-a constatat ca nu s-a ameliorat boala ci au aparut metastaze si pulmonare si osoase(avea dureri mari de mana dreapta, iar la CT s-a vazut la T1,T2 problema).Din august i se administreaza Irinotecan insa acesta i-a dat o stare generala de rau,efectele adverse:hipotensiune 7 cu 4,febra,varsaturi,transpiratii, ce au necesitat internare la urgenta.Dr oncolog doreste sa-i administreze dupa o pauza Avastin. Aceasta e procedura standard pentru cancerul de colon ? Se doreste si initierea de radioterapie. Oare organismul lui va suporta toate aceste tratamente? Pe langa acestea un doctor (generalist, dar experimentat) ne-a recomandat sa-i dam ca suplimente Immunoforce si Tumorless spunandu-ne ca nu interactioneaza cu chimioterapia, ci doar ajuta bolnavul. Este in regula sa incercam si aceste solutii sau trebuie sa ne limitam doar la vitaminele din fructe si legume? Nu mai stiu ce sa cred, mi se pare ca fiecare doctor spune cate altceva si mi se pare ca orice i se administreaza tatalui meu in loc sa-i faca bine ii face rau. Va rog ajutati-ma cu un sfat. Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Buna ziua!

Desi nu am foarte multe date legate de boala am sa incerc sa exprim o opinie. Daca boala a fost metastatica de la bun inceput terapia standard recomandata este chimioterapie pe baza de Oxaliplatin sau Irinotecan si Bevacizumab (Avastin).de la bun inceput. Nu stiu daca s-au determinat mutatiile N-ras in tumora, elemente importante in luarea unei decizii terapeutice la inceput. 

De asemenea nu stiu daca boala a fost simptomatica de la bun inceput sau a fost asimptomatica. Sunt elemente care decid o anumita abordare terapeutica sau alta. Sunt convins ca medicul curant a luat in calcul toate aceste aspecte, probabil ca leziunile osoase au fost de la bun inceput dar au devenit simptomatice ulterior. Ideea de radioterapie este corecta pentru ca scopul acesteia este de a ameliora simptomatologia osoasa dureroasa. Poate fi administrata concomitent cu administrarea de Avastin. Daca Irinotecanul a fost atat de prost tolerat, si de multe ori este prost tolerat, atunci el trebuie scos din schemele terapeutice. Oricum mai sunt variante terapeutice fie orale, fie perfuzabile care sa fie administrate impreuna cu Bevacizumab (Avastin).


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.