Psoriazis fara imbunatatiri

Buna ziua,

Stiu ca psoriazisul vulgar este o boala ereditara si in general se declanseaza pe sistem nervos. In urma diferitelor tratamente, nu pot spune ca s-a vazut o anume imbunatatire, mai exact, sunt zile in care nu se inrosesc plagile, dar sunt zile in care se umfla, mancarimea este accentuata si chiar sangereaza in urma scarpinarii. Plagi sunt pe tot corpul si nu reusim sa le controlam. Care ar mai fi si alte modalitati de tratare, unde ar trebui sa mai mergem, ce medic, ar trebui sa consultam si un nutritionist? Medicul la care mergem acum prescrie aceeasi crema chiar daca nu se vede nicio imbunatatire de mai mult de un an de zile. Va multumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna ziua!

Intr-adevar, psoriazisul vulgar este o afectiune cu determinism genetic si agravata de stress. Evolueaza cu acutizari si recaderi. Episoadele acute se pot vindeca total, timpul pana la o eventuala recadere fiind mai lung sau mai scurt, in functie de particularitatile individuale si de severitatea afectiunii. 

Unele tratamente topice pot, intr-adevar, sa nu mai aiba efect dupa un anumit timp de utilizare. Exista o gama larga de medicatii locale care pot fi folosite si combinate: dermatocorticoizi, derivati de vitamina D3, uree, acid salivilic, gudroane. La tratamentele locase se adauga cu succes fototerapia: ultraviolete de tip B narrow band sau ultraviolete de tip A. Atunci cand nici acestea nu fac fata, si daca severitatea bolii o cere, se instituie terapii sistemice imunosupresoare, cum ar fi metotrexatul, ciclosporina; se mai poate utiliza tratamentul cu acitretin. Cazurile moderat-severe ce nu au raspuns sau au pierdut eficacitatea la tratamentele sus-numite, pot beneficia de terapie biologica. Toate aceste terapii se fac sub controlul riguros al medicului dermatolog, care va prescrie tipul de preparat, va monitoriza raspunsul la tratament si aparitia eventualelor reactii adverse. Sfatul meu este sa mai faceti un consult dermatologic, pentru a evalua care este tratamentul ce se preteaza stadiului actual al afectiunii. Daca boala cutanata se insoteste de  afectarea artivulatiilor, va puteti adresa si unui medic reumatolog. Sigur, sfaturile medicului nutritionist pot ajuta, dar ele nu se substituie tratamentului medicamentos. 

Va urez multa sanatate. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.