probleme hematologice

Am 61 ani si urmatoarele simptome: oboseala la eforturi mici, dispnee, amorteli ale extremitatilor membrelor. Rezultatele analizelor sunt: Nr leucocite = 6,21 Nr eritrocite = 2,58 Hemoglobina = 10,1 Hematocrit = 30,4 VEM = 117,8 HEM = 39,1 Largime distrib eritrocitare = 25,3 Homocisteina = 15,2 Alaninaminotransferaza =18,3 Aspartataminotransferaza = 14,9 Gamaglutamiltransf = 18 Capacitate totala de legare a Fe = 268,9 Test COOMBS direct = negativ Feritina = 587,5 Folati serici = 7 Vit B12 = 262 Sideremie = 189,89 Tansferina = 2,3 Coef de saturatie transferina = 55,78. Am fost la hematolog cu aceste rezultate si mi s-a indicat consum redus de carna rosie, ficat, etc. si eventual B12 injectabil. Cum ar trebui sa procedez in contrinuare? Nivelul ridicat al Fe nu intra in contradictie cu Hemoglobina = 10,1 si Hematocrit = 30? Va multumesc anticipat.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna ziua, medicii au sesizat ca prezentati valori crescute ale homocisteinei, care se traduc printr-un risc cardiovascular crescut. Printre factorii negativi ai acestei conditii medicale se numara o alimentatie saraca în vitaminele B6, B12 si  acid folic, in plus  carnea si produsele semipreparate industrial si rafinate cresc  indirect nivelul de homocisteina, influentand cresterea concentratei de metionina. Hiperhomocisteinemia mai este influentata de varsta (peste 45 ani) fumat, hipotiroidism, afectiuni renale. In acst context va recomand sa afecti si o analiza a hormonilor tiroidieni T3,T4,TSH.

In alta ordine de idei, vitamina B12 injectabil precum si administrarea de acid folic (5mg/zi) sunt o solutie buna, care vor imbunatati in cazul dvs. funcţia endoteliala si a vaselor de rezistenţă. in plus, acidul folic va contribui la combaterea anemiei de care suferiti. Nivelul ridicat al fierului in sangele circulant nu se refera la fierul hemic- ci reprezinta un alt factor cardiovascular de risc. Evitati carnea rosie, consumati mai mult peste, dar atentie la originea acestuia, ideal ar fi sa luati suplimnete de calitate cu nivel ridicat de concentratie omega 3 si purificare, precum Unocardio  http://health-shop.com/ro/landing/uno-cardio-1000-vit-d   sau QuattroCardio http://health-shop.com/ro/landing/quattro-cardio

sanatate multa !


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.