Pot face cancer din cauza bolii Crohn?

De curând am fost diagnosticată cu Crohn, am 5 stenoze la nivelul intestinului subțire. Poate degenera în cancer? Am luat medrol și acum doar imuran dar calprotectina este mare pe la 700, ce mai pot face ca și tratament? Mulțumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Maladia Crohn este, după cum probabil știți o boală inflamatorie a intestinului, care crește riscul apariției unui cancer colorectal  mai ales în condițiile unor leziuni colitic-ulcerative extensive. Riscul este crescut atât pentru cancerele intestinului gros cât și al celui subțire. Din păcate diagnosticul de cancer se pune cu întârziere. În principiu cu cât extinderea lezională este mai mare și cu cât durata de evoluție a acestei afecțiuni este mai mare cu atât riscul de cancer este mai mare. În acest moment singura procedura de screening validată rămâne colonoscopia cu biopsii multiple din leziunile suspecte. Cercetări în curs se adresează unor markeri moleculari care pot evidenția tranziția de la o displazie către un cancer pe fondul maladiei Crohn. În privință tratamentului, am să vă rog să vă adresați, în continuare, specialistului gastroenterolog. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.