Pete mici albe rotunde

Buna, acum 2 ani au inceput sa imi apara pe brate, piept si spate cateva pete mici si slbe de dimensiunea cerculetelor de perforator. In doi ani s-au mai inmultit, aveam vreo 10 iar acum cam 20. Una din petele de pe spate e complet alba si parca s-a si marit, restul par sa mai aiba ceva pigment in ele... Care este cauza? Ce analize pot face? Se mai pot trata? Mi s-a luat tesut de pe spate pt a elimina Vitiligo dar mai mult mi s-a zis ca nu se poate face nimic ca e pe baza nervoasa, sistem imunitar. Multumesc pentru un eventual raspuns.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna ziua!

Cauzele aparitiei petelor depigmentate sunt multiple. Cel mai frecvent este vorba de o ciuperca (pityriasis versicolor) sau vitiligo, dar cauzele pot fi si altele. Intre primele doua mentionate ca fiind cele mai frecvente, diagnosticul diferential se poate stabili atat clinic, dar si prin efectuarea unor investigatii de tipul Lampa Wood, examen micologic. Extrem de rar este nevoie de efectuarea unei biopsii.

Ambele se pot trata, si cu succes. Daca este vorba de vitiligo insa, tratamentul este indelungat si complet, existand si cazuri care raspund greu si doar partial la tratament. In aparitia acestei afectiuni este intr-adevar implicat si sistemul imun. De obicei, la pacientii cu vitiligo se recomanda si evaluarea functiei tiroidiene.

Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.