Pe baza caror analize se pune diagnosticul de artrita juvenilă idiopatica?

Bună ziua! Mă numesc Daniela, am un băiețel de 7 ani la care anul acesta în luna aprilie i s-a pus diagnosticul de Suspiciune Artrita juvenilă idiopatica. D nii Doctori de la Cluj (pt că acolo am preferat să ajung) spuneau că pt confirmarea diagnosticului trebuie să așteptăm o nouă acutizare a durerilor de genunchi și glezne pt a face analizele în puseu, pt că in momentul remisiei (așa am înțeles că se numește) analizele ies în limite normale in afară de anti ANA care sunt 3,7 de 1 an si intens pozitiv anti SCL70. Durerile băiatului meu au început pe la vârsta de 2 anișori dar medicul de familie în afară de vigantol nu ne dădea nimic spunând că sunt dureri de creștere, până la vârsta de 5ani si ceva când băiatului meu a început să i se umfle genunchii și gleznele iar la scurt timp am ajuns la urgențe cu piciorusele tumefiate de la genunchi in jos . Bineinteles că i s au făcut analize din care D na Doctor i a pus diagnosticul de Purpură vasculara Henoch Schonlein. În timpul spitalizarii băiatului i a apărut pe față o pată roșie putin inflamata injurul ochilor si nasului in forma de aripioare de fluturas, doctorul cerând să i se facă analiza "celule lupice". Vreau să vă spun că mie abia anul acesta mi s a infirmat diag. de Lupus . Vă rog frumos să îmi dați un sfat ce ar trebui să fac de aici in colo să știu dacă băiatul meu are nevoie de tratament. Nu sunt un parinte pisălog dar nici cu mâinile in sân nu pot sta știind că puiul meu(singurul de altfel) ar putea avea o afecțiune de genul fără să fac nimic. Singurul lucru care mă ține in loc este faptul că nu știu incotro să o apuc. Vă mulțumesc frumos pentru suport.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Inteleg din descrierea dvs ca primele simptome ale copilului au fost durerile articulare debutate pe la varsta de 2 ani; ulterior au aparut tumefactii articulare la nivelul genunchilor si gleznelor (pe la 5 ani) cand a avut diagnostic de prupura Henoch-Schonlein (desi nu ati precizat daca a avut eruptie cu purpura palpabila la nivelul membrelor inferioare si feselor). Apoi, la 7 ani a fost suspicionat de artrita juvenila idiopatica pe baza istoricului de dureri si tumefactii articulare la nivelul membrelor inferioare. Ati precizat ca analizele de sange erau normale, adica testele de inflamatie, asa cum se intampla in perioada de remisiune a bolii, dar ca ANA erau pozitivi (cam jumatate din copiii cu artrita juvenila idiopatica au ANA pozitivi). In schimb faptul ca a avut anti SCL 70 intens pozitiv, dar nu are si semne clinice care sa se integreze in acest context, ridica semne de intrebare. Nu ati precizat daca exista in familie rude cu boli autoimune (doar ca  la dvs s-a infirmat diagnosticul de lupus). Va recomand un consult la un medic reumatolog pediatru pentru a clarifica diagnosticul copilului.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.