Pancreatita în sarcină

Bună ziua. În urmă cu câteva săptămâni am ajuns la urgențe și mi-a fost pus diagnosticul de pancreatita acută, fiind însărcinată în 34 săptămâni. După externare ma simt mai bine, nu mai am dureri deloc iar analizele au fost tot mai bune iar organele interne arată bine chiar și pancreasul nu este inflamat. La externare m-i s-a spus sa nu consum o lună de zile prăjeli, tocături, alimente grase. Fiind buimacita de cap nu am știut să întreb exact ce pot consuma sigur. Întrebările mele sunt: 1. Ce fructe pot consuma, struguri de exemplu și citrice fiind sezonul? 2. Mâncarea gătită în casă fără prăjeala și carne grasa e ok? Nu pot manca doar supe fiind în ultima luna de sarcină... 3. Va trebui sa țin regim toată viața? Voi mai putea mânca vreodată o fripturica sau sa beau cafea? 4. Se poate vindeca pancreasul 100% sau mereu va trebui să fiu în gardă?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

Orice fructe sunt potrivite, cu conditia sa va placa, sa le tolerati gastric si sa fie in cantitate moderata (2-3 portii pe zi). Cu siguranta cea mai buna si mai sanatoasa mancare este cea facuta in casa, fara prajeala, sare in exces sau adaosuri periculoase din industria alimentara. O friptura slaba si o cafea cu lapte puteti manca/ bea oricand, dar regimul fara grasimi, prajeli, afumaturi, alcool si sucuri carbogazoase trebuie urmat toata viata, pentru a va proteja de recidive , dar si pentru snatatea dvs in general! Toate gandurile bune!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.