Paine pentru diabetici

Nepoata mea are 12 ani si a fost diagnosticata recent cu diabet de tip 1. Ce fel de paine este recomandata in cazul ei? M-ar interesa sa aflu daca nepotica mea are voie sa manance paine. As vrea sa aflu si ce trebuie sa contina aceasta paine, ca sa aiba un indice glicemic scazut. Multumesc.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Ene - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli metabolice, Expert DOC

In cazul diabeticilor, indiferent de varsta, consumul de paine ar trebui limitat fiindca este o sursa importanta de carbohidrati. Va recomand sa preparati painea in casa, pentru a reduce cantitatea de substante chimice precum zaharul, sarea, aromele, uleiurile, etc. si sa ii oferiti fetitei doar o felie pe zi, o perioada, pentru a putea observa daca exista fluctuatii in glicemie. De asemenea, se recomanda painea neagra, in locul celei albe, cu faina integrala de calitate, bogata in fibre. Faina de nuci sau migdale are un indice glicemic foarte mic, asa ca puteti prepara si mici turte cu astfel de ingrediente. Faina de ovaz are un indice glicemic de 44, iar cea de grau spelta de aproximativ 60. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.