Nedumerire

Buna ziua, Nu am gasit alta cale de a va scrie asa ca imi spun mesajul meu aici. La toate emisiunile se dau sfaturi, sa nu ne automedicam, sa consultam un medic, sa nu luam antibiotice dupa ureche. Corect. Din pacate sunt mai multe probleme cu care ne confruntam. Cum procedati daca apare o gripa/raceala vineri seara? Medicul de familie e liber. Pentru o banala raceala nu se cade sa sunam la 112 unde poate altcineva are o urgenta. Ceai, frectie, aspirina... si rezistam pana luni cand mergem la medic. Aici ni se spune cu nonsalanta ca suntem programati peste 20 de zile. In acest caz, mai avem oare norocul sa ne prezentam la medic? Poate sanatos? Poate ... deloc :( O a doua problema sunt cantitatile uriase de reclame pentru tot felul de medicamente care mai de care mai ... salvatoare. Am testat si asta si am luat dupa care m-am prezentat la medic pentru ca nu-mi trecea. Medicul a spus ca am venit in ultima clipa deoarece erau necesare niste antibiotice luate la debutul bolii si daca boala nu este tratata corespunzator la timp, poate declansa urmari greu de reparat. Ce spune-ti de aceste aspecte?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

buna ziua si va multumesc pentru problematica semnalata! Lipsa disponibilitatii medicului de familie in Romania din motive administrative si ale proastei gestionari, nu trebuie sa altereze recomandarea consultului medical in cazul unui tratament complex si cu posibile reactii adevrese, precum cel cu antibiotic. Intr-adevar, conform legii lui Murphy, problemele apar vineri seara, iar necesitatea de a suna la 112 trebuie sa tina cont de severitatea simptomatologiei, care este diferita. de exemplu, la un copil cu o "banala" gripa, o febra de peste 39 grade ce poate provoca convulsii- trebuie adresata medicului de urgenta. Ceea ce asa cum ziceti si dvs.,  nu este neaparat necesar la un adult deja "experimentat", care in plus este si informat si a urmat de zeci de ori tratament cu antiinflamator, analgezic, vitamina C, revulsivante topice, picaturi nazale dezobstruante etc etc. Amanarea tartamentului cu antibiotic" pana luni "  poate face,insa,  diferenta, la un adult cu o patologie grava cardiaca, ori cardio-respiratorie, sau imunodepresat...  Insist aici asupra necesitatii culturii medicale generale, la care si noi contribuim zilnic.

In legatura cu "medicamentele salvatoare" la care se face reclama, eu personal  nu am alte comentarii, exista forumuri specializate- ANM precum si CNA care reglementeaza aceste aspecte, nu mi s-a solicitat niciodata o opinie in mod oficial.

sanatate multa! 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.