Metode permise si eficiente de ameliorarea durerii

Buna ziua! Tatal meu, 66 ani, urmeaza un tratament cu capecitabina (in urma unei colecistectomii cu indepartarea unei bucati din colonul ascendent drept si detectarea si a unei metastaze la ficat). E deja la a 5-a transa de cate 2 sapt cu 1 sapt pauza. De cateva luni il doare foarte rau bratul drept cu umar si spate. L-am masat cu tot felul de creme (Himalaya balm pt durere, Apireven, Rumalaya, etc), dar in ultimul timp a inceput sa ia algocalmin ca sa-l mai lase durerea si sa poata dormi noaptea. I s-au atrofiat vizibil muschii (bicepsii). Medicul oncolog care-l trateaza i-a recomandat sa tina ceva cald pe locul dureros. Nu stiu cum sa-l ajut. Ce sfaturi ne puteti da? In plus, inca o intrebare: este normal sa nu primim feedback de la dr oncolog despre cum reactioneaza organismul la medicamente? Sau acesta va veni dupa incheierea etapei de 8 serii de 3 saptamani? Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

In primul rand ar trebui lamurita cauza durerii de brat drept, umar si torace posterior pentru ca ar putea avea legatura cu afectiunea oncologica dar nu cu tratamentul, dupa cum ar putea fi si o cauza locala sau iradiata din alta parte. Daca exista o atrofiere a muschilor bratului atunci mai mult ca sigur cauza durerii este una neurologica de obicei cantonata la nivelul coloanei sau a plexului brahial. E necesar consult neurologic si eventual RMN coloana, se poate tenta si un tratament cu Gabaran 300mg de 2 ori pe zi. Cat despre feed-back, desigur trebuie sa ii relatati oncologului orice problema de sanatate de fiecare data cand va intalniti cu acesta si nu la finalul celor 8 serii preconizate. Oricum, nu exista o legatura intre tratamentul cu Capecitabina si durere..


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.