Lentile de contact

Au lentilele de contact vreun efect negativ asupra mea daca le port pe timp indelungat ?

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale care se adaptează pe suprafața ochilor pentru a corecta vicii de refracție și/sau pentru a modifica culoarea ochilor. Pentru că stau în contact direct cu suprafața ochilor, aceste lentile trebuie să respecte normele de sănătate oculară. 

Cele mai sănătoase lentile de contact sunt cele de unică folosință (se pun pe ochi dimineața și seara se aruncă), permițând portul alternativ cu ochelarii. Altfel, lentilele de 2 săptămâni sau de o lună, o dată desfăcute, expiră la sfârșitul perioadei chiar dacă le purtăm sau nu. 
Lentilele convenționale (cu port de 3 luni sau de un an) sunt dintr-un material foarte învechit, care nu permite ochiului să “respire”. În plus, este aceeași lentilă pe care o purtați zilnic, timp de un an! Acest regim de purtare este rezervat dioptriilor extreme pentru care nu există lentile standard, de stoc.

Lentilele de contact cosmetice (indiferent dacă au sau nu dioptrii) se poartă ocazional, materialul din care sunt făcute fiind, de asemenea, de o generație mai veche. În prezent, în România există un singur brand de lentile de contact cosmetice, de generație nouă.

Atât timp cât respectați modul de purtare indicat de medicul sau specialistul care v-a prescris lentilele, practic riscurile sunt diminuate la minim. Foarte importantă este igiena, alături de respectarea timpului de purtare – lentilele de generație veche sunt indicate a fi purtate 8-10 ore, pe când cele de silicon-hidrogel se pot purta chiar și peste noapte.

În timp, ochii care poartă continuu lentile de contact (zi de zi) pot dezvolta o sensibilitate la factorii externi – soare, vânt, aer condiționat, astfel că medicul vă poate recomanda să utilizați lacrimi artificiale pentru o mai bună lubrefiere a suprafeței ochiului.

Vizitele regulate la medicul oftalmolog vă vor scuti de complicațiile portului neadecvat și vă va lăsa să vă bucurați de libertatea pe care v-o oferă lentilele de contact! 
 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.