IRM pentru umar?

Bună seara. Aș fi interesată dacă se poate face un IRM și la nivelul umărului? Citisem mai devreme pe site un articol despre IRM la nivelul genunchiului. Prietenul meu are de vreo 1-2 ani dureri la nivelul umărului când joacă Volei/Tenis, deși are grijă și nu lovește tare; uneori la mișcări bruște de multe ori acesta îi sare. A fost la un control, dar i-a spus că nu are nimic grav și nu i-a dat niciun tratament. I-a spus că nu mai poate practica sport la 30 de ani ca un tânăr de 20 și e normal să mai ai dureri odată cu vârstă :) (el joacă volei 1-2 ori pe săptămână, fotbal, ski iarnă , tenis mai rar tot din cauza umărului ) și de aceea v-am întrebat dacă poate un IRM să vadă dacă nu e altceva, decât vârsta :)
Și mai are o problemă, tot timpul doar când joacă fotbal, îl doare spatele foarte tare și durerea îi merge în jos pe picior. Poate să aibă un început de hernie de disc? Ce analize i-ați recomanda pentru a vedea care sunt cauzele pentru umăr și pentru durerea de spate care merge în jos pe picior? Vă mulțumesc ! 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Articulația umărului este o articulație extrem de mobilă, ea permite o gamă largă de mișcări. În același timp ea este o articulație mai puțin stabilă decât alte articulații ale corpului și tocmai acest fapt ajută la realizarea mișcărilor ample în articulația umărului. La persoanele tinere care practică sport, așa cum este cazul prietenului dvs. care joacă tenis și volei, mișcările repetitive și suprasolicitarea umărului, ridicarea repetată și susținută a brațului față de planul orizontal pot duce la ceea ce se numește: sindromul coafei rotatorilor. Instabilitatea articulară gleno-humerală și a articulației acromio-claviculare se pot asocia celor mai sus descrise, având în vedere că și dumnealui a simțit acest lucru în timpul efortului fizic la tenis/volei. Toate acestea se manifestă cu durere, instabilitate articulară și limitarea amplitudinii mișcărilor în articulația umărului. Ecografia și rezonanța magnetică nucleară sunt cele mai utilizate investigații pentru umăr. Oferă informații despre țesuturile moi (mușchi, tendoane, ligamente), despre inflamația la nivelul tendoanelor coafei rotatorilor, dacă există sau nu calcificări ale tendoanelor, dacă există sau nu bursită sub-acromială, dacă există sau nu ruptură musculară. În ceea ce privește durerea dumnealui de la nivelul coloanei lombare care iradiază pe membrul inferior (durere care apare în condiții de efort fizic), investigația recomandată este tot RMN. Această investigație oferă o imagine a coloanei lombare pe secțiuni, arată starea discurilor intervertebrale, dacă există sau nu compresie a nervilor spinali, dacă există sau nu hernii de disc, arată starea ligamentelor, vizualizează eventualele formațiuni tumorale. Rezultatele investigațiilor prezentate mai sus (atât pentru umar cât și pentru coloana lombară) sunt importante pentru conduita terapeutică.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.