Interpretare RMN Hipofiza

Bună ziua, În urma unui control ginecologic (menționez că încerc de 1 an jumătate să am un copil-nu am pierdut nicio sarcină), am făcut analiza prolactinei în a 2-a zi a CM, valoarea rezultată fiind de: 2.221 (interval de referință 127-637). În urma acestui rezultat am efectuat un RMN la hipofiză pentru depistarea unui prolactinom. Rezultatul a fost existența unui microadenom de 6 mm. Medicul endocrinolog mi-a prescris Dostinex 0,5 mg 1/2 pastilă de 2 ori pe săptămână. Însă medical ginecolog susține că nu ar trebui să iau Dostinex dc doresc o sarcină și că ar fi mai bine să iau Bromocriptin 1 pastilă/zi. Îmi puteți explica ce riscuri sunt dacă iau Dostinex vs Bromocriptin? Am înțeles că Bromocriptin are mai multe efecte adverse însă poate fi administrat până în momentul în care rămân însărcinată. Pe de altă parte, dc iau Dostinex nu trebuie să rămân însărcinată. După un tratament cu Dostinex se mai poate obține o sarcină? Celelalte analize, LH, FSH, Progesteron, Testosteron, Androstendion sunt ok, doar Prolactină 2.221, iar TSH-ul 5,1. Vă mulțumesc

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Raluca Hera - Medic Primar Obstetrică Ginecologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Atat Bromcriptina, cat si Dostinex, sunt la fel de eficiente in tratamentul adenomului hipofizar. Bromcriptina produce reactii adverse mai accentuate (greata, ameteli). Dostinex este oarecum asociat cu un risc mai mare de malformatii congenitale daca apare o sarcina in cursul tratamentului, dar datele stiintifice nu sunt concludente, si nu a fost dovedit ca ar creste rata de avorturi spontane. Daca nu sunt deranjante reactiile adverse ale Bromcriptinei, pentru siguranta poti opta pentru aceasta.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.