Interpretare RMN

Buna ziua. Am dureri in zona lombara. Am luat antiinflamatoare ,dar nu a avut efect. Am facut analiza HLA b27 si afost negativ. Am facut RMN zona lombara si am primit urmatorul rezultat: minima scoloza lombara dextroconcava cu punct maxim de curbura la nivel L4 discreta accentuare a lordozei lombare fiziologice. osteofite marginale anterioare de mici dimensiuni etajate. discul vertebral L5 cu aspect deshidratat,asociind pensare posterioara si discreta modificari de semnal in banda,de tip hipersemnal T2 siT1,care se sterg pe secventa STIR,vizibile la nivelul platourilor vertebrale adiacente, cu substrat degenerativ, de tip ModicII. protruzie discala circumferentiala la nivel L5-S1, aparent fara interesare disco-radiculara. cordon medular cu semnal si morfologie in limite normale, situat posterior de T12. Va rog sa ma ajutati cu explicarea rezultatului. Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac in continuare pentru rezolvarea problemei. va multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Dragoș Cuzino - Medic Primar Imagistică Medicală, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Rezultatul examinarii IRM evidentiaza ca pozitia coloanei dumneavostra poate predispune la modificari degenerative.

Ultimul disc intervertebral lombar- care suporta o mare parte din greutatea organismului si-a pierdut partial elasticitatea si si-a redus in parte si volumul. Platourile vertebrale  invecinate ultimului disc au suferit in timp minime modificari inflamatorii. Faptul ca nu protruzia discala nu comprima radacinile nervoase sugereaza ca modificarile sunt in stadiu incipient.

Ar trebui sa consultati totusi un medic neurolog sau neurochirurg sau ortoped care sa va sugereze dupa ce compara datele clinice dupa examinarea dumneavoastra  cu examinarea IRM si va poate sugera o conduita terapeutica potrivita (foarte probabil fizioterapie asociata cu  un tratament anti-inflamator sau anti-algic adecvat).


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.