Interpretare rezultat RMN lombar

Buna ziua, mama mea in varsta de 59 ani a facut un RMN din cauza unor dureri pe care le avea iar rezultatul a fost acesta:

Examinarea coloanei lombare efectuata prin RMN nativ evidentiaza: Reducerea lordozei fiziologice lombare. Scolioza in S a coloanei toracolombare, dextro- convexa la nivel lombar. Degenerarea discului intervertebral L4 care apare in hiposemnalul T2. Modificari degenerative de semnal tip I, in platourile vertebrale L4 si L5. Mici hernii intrasomatice in platourile vertebrale toracale inferioare. Mica HDL1, parasagitala dreapta, usor migrata cranial cu diametrul anteroposterior de 3mm, fara comprese nete discoradiculare. HDL3 pre si intraforaminala stanga cu diametrul anteroposterior de 3mm, pe fond de debord discal global ce sterge spatiul epidural anterior si ingusteaza gaurile de conjugare, contact discoradicular intraforaminal pentru radacinile L3 ( STANGA >> DRAPTA ). HDL4 posteromediana, cu diametrul anteroposterior de 4mm, pe fond de debord disco-osteofitic global, ce sterge spatiul epidural anterior si ingusteaza gaurile de conjugare; conflict osteo-disco-radicular intraforaminal pentru radacinile L4 si contact discoradicular intracanalar pentru radacinile L5. Hidartroza la nivelul articulatiilor mici posterioare L4-L5. Minim debord discal global L5, ce sterge spatiul epidural anterior, minim contact intracanalar pentru radacinile S1. Chist Tarlov periradicular de 8mm localizat adiacent radacinii S1 stangi.

Imi cer scuze pentru deranj, dar va rog din suflet daca puteti sa imi explicati ce inseamna acest diagnostic si ce ar trebui facut in acest caz? Va multumesc din suflet, chiar sunt putin speriata deoarece nu inteleg mai nimic dar din ce citesc cred ca situatia este destul de grava. Va multumesc frumos. Cu respect.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Dragoș Cuzino - Medic Primar Imagistică Medicală, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Modificarile descrise la nivelul coloanei vertebrale lombare sunt de tip degenerativ la multiple niveluri necesita corelarea cu examen clinic de specialitate si nu comprima in mod evident radacini nervoase astfel încât dupa consult clinic este foarte probabil necesar tratament de tip conservator... fizioterapie. Chisturile Tarlov cu dimensiuni de 8 mm nu produc de obicei simptomatologie clinica si sunt descoperiri incidentale la examenul IRM.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.