Insuficienta venoasa

Buna ziua, Ma confrunt cu varice si vase capilare sparte. Am efectuat eco dop si afectiunea este confirmata. Cu toate acestea nu am afectuat nici un tratament. Imi doresc sa stiu care este cea mai eficienta varianta de tratament/interventie atat pentru varice, cat si pentru vase capilare sparte. Este o problema de sanatate care ma afecteaza si fizic, si psihic (nu ma pot expune cu picioarele, vasele capilare sparte sunt extrem de inestetite, pe zone intinse, culoare inchisa). Am tot citit diferite variate, dar pacientii se plang ca problemele au reaparut, in unele cazuri chiar mai accentuat. Multumesc si astept cu interes sfaturi medicale.

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Varicele si venectaziile apar în contextul unei afecţiuni care poartă numele de insuficienţă venoasă cronică. În cadrul acestor afecţiuni există unele deficienţe de flux sanguin şi presiuni la nivelul venelor gambelor şi unele tulburări ale anatomiei şi funcţiei pereţilor vasculari, ceea ce face ca vasele să se dilate. Foarte frecvent prezenţa venelor dilatate se însoţeşte de simptome de tipul senzaţiei de picior greu, durere la nivelul feţei posterioare a gambei, care se accentuează către sfârşitul zilei. Simptomatologia dureroasă şi vasele dilatate sunt accentuate de statul prelungit în picioare.

De aceea, una dintre primele şi cele mai importante metode de ameliorare a simptomatologiei dureroase, precum şi de prevenţie şi încetinire a progresiei acestei afecţiuni este reprezentată de evitarea statului prelungit în picioare. De foarte mare beneficiu este şi purtarea unor ciorapi compresivi, special creaţi pentru tratamentul pe termen lung al acestei afecţiuni. Există anumite medicamente numite flebotonice şi care, administrate pe termen lung, au efect pe încetinirea progresiei semnelor şi simptomelor. Aceste ,medicamente pot fi recomandate de medicul dermatolog, după un consult de specialitate şi în funcţie de necesităţi şi ce vi se potriveşte mai bine.

Venele mici dilatate pot fi îndepărtate în urma unor şedinţe de laser vascular sau IPL (lumină intens pulsată) ori scleroterapie (injectarea unor substanţe care să închidă vasele). Rezultatele acestor tratamente sunt temporare, întrucât, în timp, unele vase se pot redeschide sau pot apărea vase noi. Pentru varice (vasele mai mari, cu dilataţii pe traseul lor) există tratamente de tipul îndepărtării chirugicale. Sunt persoane la care aceste tehnici nu asigură vindecarea bolii, ci o ameliorare pentru un anumit interval de timp. Totuşi, ele aduc beneficii considerabile pe calitatea vieţii. Măsurile generale de evitare a statului prelungit în picioare, purtare a ciorapilor compresivi şi terapia flebotonică trebuie continuate şi după efectuarea unei terapii intervenţionale (laser, scleroterapie, chirugia varicelor), pentru a încetini progresia afecţiunii şi reapariţia semnelor şi simptomelor.

Multă sănătate vă doresc!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.