Insomnie sau depresie?

Bună ziua, mă confrunt cu insomnia de mulți ani și periodic iau Stilnox. Fără medicamente nu dorm deloc, indiferent de câte metode am încercat, exerciții de respirație, meditație, lectură. Am stări cronice de oboseală din care ies cu mari eforturi. Am două fete trecute de 30 de ani care nu sunt căsătorite, nu sunt într-o relație, în schimb au animale de companie: căței și pisici. Au amândouă studii superioare și sunt profesioniste în domeniile lor, dar nu cred că sunt fericite sau împlinite. Locuiesc singure în București. Soțul meu este bolnav de diabet și are mari probleme cu inima. Mă simt neputincioasă în fața vieții, nu pot să îi ajut pe nici unul dintre ei și îmi este frică de viitor. Oricât aș încerca, viața mea se învârte în jurul lor și faptul că ei trăiesc cu teamă sau blazare sau tristețe mă face să nu mai fiu nici eu fericită. Sunt atât de tristă încât cred că am să mă îmbolnăvesc... Cu familia mea joc rolul mamei vesele, care bucătăreşte cu drag. Dar sunt tare obosită. Menționez că am fost la un psiholog care mi-a recomandat Sedatif PC, lapte cald seara și mi-a spus că arăt încă foarte bine. Nu mi-au folosit prea mult aceste sfaturi. Credeți că m-ar putea ajuta ceva? Am 61 de ani și tocmai m-am pensionat. Vă mulțumesc frumos pentru că m-ați ascultat. Cu deosebită considerație, Doina Rusu

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

V-am "ascultat" intr-adevar cu mare drag si empatie, insa parerea mea este ca perceptia de fericire este una relativa si ca este foarte posibil ca fiicele dvs sa fie foarte fericite, chiar daca dvs aveti alete asteptari de la ele. Imi pare rau ca somatizati aceste asteptari neimplinite si ca ar trebui sa va bucurati mai mult de viata, de faptul ca aratati bine si ca sunteti un om minunat, care va sustineti cu drag familia. Relaxati-va si lasati copiii sa isi traiasca propria viata, stiu ca e dificil, insa sunt sigura ca vor simti aceasta relaxare si cu siguranta vor exploata orice oportunitate care le va face mai fericite. Cred ca ar fi minunat daca ati gasi un alt psiholog sau chiar un psihiatru (intrucat suspectati ca ati ptea suferi de o tulburare de dispozitie de tip depresiv) care va va ajuta sa gasiti variante bune de a va imbunatati viata, eventual tratament medicamentos sau/si psihoterapie de suport.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.