Infecție sau metastază osoasă?

Bună ziua. Vă mulțumesc pentru acceptul de a-mi opina pe tema analizelor. Am o problemă ortopedică și oncologica: Aspect IRM sugestiv pentru artrită septică coxo­femurala dreaptă cu extensia procesului infecțios în părțile moi adiacente, cu formare mai probabilă de abcese periarticulare. Am fost operat la Cluj de tumoare canceroasă la stomac fiind extirpat 60% din stomac in oct 2014. Am urmat apoi un ciclu de chimioterapie de șase ședințe la Viena și incă două cicluri de șase în Cluj Napoca. Metastază la intrarea în ficat iar ulterior pe coloana vertebrală stabilizată prin 10 ședințe de radioterapie la Cluj. Dureri îngrozitoare, picior și umăr drept blocat total. Mi am revenit total după radioterapie. Din luna noiembrie 2015 nu mai pot umbla. Mi s-a blocat piciorul drept de la inghinale până la genunchi. Vă rog frumos să mă ajutați că stau pe morfină din 7 în 7 ore și mai am și hepatită C cu dureri groaznice începând din zonă psoasului până la Mușchii aductori și alții de la piciorul drept. Unii medici zic că e infecție alții că este metastază osoasă. E voie să deranjezi punga cu lichidul tumoral? E voie să fiu operat pentru a mi se pune proteză de șold? Nu accelerăm răspandirea bolii, fiind metastaze osoase la șold și pe coloană? Având în vedere extensia procesului infecțios în părțile moi adiacente, cu formare mai probabilă de abcese periarticulare vreau să vă rog să-mi Spuneți că prin operație rezolvăm problema părtilor țări, dar problema lichidului de orice fel care se regăseste în Mușchii piciorului, în părțile moi periarticulare, Mușchii ciliopsoas, pectineu, obturator extern, adductor mare, adductor mic și la nivelul planurilor grasoase intermusculare cum o rezolvăm? Dacă nu rezolvăm și acea problemă nu va persista durerea în continuare. Adică mă operez dar tot rămân imobilizat la pat? Ce propuneți? Vă mulțumesc. Aștept cu nerăbdare și speranță răspunsul dumneavoastră. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Cătălin Costovici - Medic Primar Oncologie Medicală, Expert DOC

Din câte înțeleg aveți două probleme, ambele foarte serioase de altfel. Neoplazia gastrică chimiotratata cu determinări secundare ganglionare, în hilul hepatic, dar și osoase care v-au creat neplăceri dar care în urmă radioterapiei înțeleg că s-au ameliorat. Presupun că determinările osoase au fost evidențiate doar la nivelul coloanei. Nu știu dacă investigațiile pe care le-ați făcut au constat în scintigrafie osoasă și/sau RMN coloană(?) A 2-a problemă este artrita septică cu abcesele extensive periarticulare și de-a lungul musculaturii descrise. Cauza blocării piciorului și a durerilor din zonă inghinala aici este. Nu știu dacă ați făcut scintigrafie. Înțeleg că ați făcut RMN de coxofemurală care a evidențiat această artrită și cu abcesele periarticulare dar, din câte încerc să îmi dau seama, nu a evidențiat nimic oncologic la nivelul capului femural sau a osului coxal care să explice durerea de la acest nivel. Deci ideea de metastază la șold stă în picioare doar dacă scintigrafia osoasă sau RMN-ul de coxofemurală evidențiază acest lucru. În absența acestor evidențe rămâne ipoteza cea mai probabilă a infecției și ca urmare se impune intervenție cu drenajul extins al colecțiilor mergând pe pachețele musculare afectate și protezare. Așa zisa problemă de accelerare a răspândirii bolii nu este reală nici dacă în articulația șoldului ar exista un proces tumoral darămite în absența acestuia. 


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.