Incontinenta fecala - scaun la copil

Buna ziua, am un copil in varsta de 4 ani jumatate si ma confrunt cu o problema care tine de scaun la copil, mai exact scapa pe el fara a avea simtul de a spune, i-am facut o radiografie coloana lombara si a iesit bine, am incercat orice modalitate de a spune cand face, este constient ca trebuie sa faca la olita dar nu spune cand ii vine si tot face moale fara a elimina mai mult, normal cat ar trebui.  Va rog daca se poate sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa putem scapa de aceasta problema (ca medicament i-am dat debridad si normix). Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Aceasta problema poate fi gestionata atat cu medicul gastroenterolog, cat si cu un psiholog, in lipsa unei cauzalitati strict medicale, legate de activitatea sfincteriana sau cauza motorie, intrucat cauzele pot fi intricate. Trebuie in primul rand vazut daca nu cumva exista o patologie strict legata de constipatie (in majoritatea cazurilor aceasta ar fi problema, chiar daca dvs constatati ca scaunul spontan este moale) sau scaune dureroase in trecut. In orice caz, copilul trebuie educat cu delicatete si rabdare de catre parinti pentru folosirea olitei sau WC (cu colacel special)  timp de cateva minute, dupa fiecare masa cu recompensare (laude, timp petrecut cu copilul, cu o carticica sau jucarie) chiar daca are defecatie sau nu. Nu trebuie perceput ca o pedeapsa, ci trebuie sa-i explicati si sa-l incurajati. Puteti face un tabel - jurnal, cu inimioare sau stelute, pentru fiecare reusita, insa evitati mustrarea copilului, care poate fi stresanta si inrautateste situatia.

Discutati cu medicul pediatru sau gastroenterolog daca nu cumva este cazul sa modificati dieta copilulu i- sa ii dati copilului mai multe ciorbite cu legume, fructe, cereale si alte alimente cu fibre si asigurati-va ca se hidrateaza suficient. Adresati-va psihologului daca baietelul a trecut printr-o perioada mai stresanta - probleme in familie, certuri, drame, agresiuni, ori acomodare greoaie la gradinita, educatori mai severi sau lipsiti de tact.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.