Hepatita cronica B

Buna! Va rog frumos sa ma ajutati sa inteleg mai bine cum e cu hepatita de tip b. De curand, in urma unui control de rutina, am descoperit cu stupoare ca as suferi de hepatita de tip B si sunt cam speriata. Se pare ca virusul nu e transmisibil dar eu ma ingrijoresc si ma tot intreb daca la un moment dat exista posibilitatea sa transmit virusul partenerului meu dar si in cazul unei nasteri daca transmit virusul fatului. Poate cu timpul sa dispara virusul din corpul meu? Poate degenera boala trecand la un stadiu mao agresiv gen hepatita C, cancer hepatic etc. ? Mai mentionez ca de 1 an de zile iau anticonceptionale pentru ovar polichistic si simt dureri in partea dreapta sub coaste. Mi-am afectat si mai rau ficatul? Va rog din suflet sa imi raspundeti ca sunt speriata. Va multumesc anticipat! Imi cer scuze pentru deranj!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Dana Obretin - Medic Specialist Boli Infecțioase, Expert DOC

Buna ziua, daca sunteti purtatoarea unei infectii cu VHB sigur virusul este transmisibil. Nu exista virus hepatitic B netransmisibil chiar daca viremia este mica! Exista riscul de a transmite virusul partenerului dvoastra pentru ca virusul hepatitei B se transmite mai ales pe cale sexuala. Pentru partener exista si se recomanda vaccin anti-VHB (Engerix B adult)! In cazul unei sarcini nou-nascutul va primi la nastere Imunoglobuline umane specifice anti VHB si va fi vaccinat impotriva virusului B astfel incat nou-nascutul va fi protejat, iar dvoastra veti putea naste pe ce cale doriti, veti putea alapta si nu veti transmite virusul copilului.Din punct de vedere evolutiv, exista orice posibilitate in cazul hepatitei B, va puteti debarasa singura de virus, sa ramaneti in stadiul de boala inactiva toata viata sau boala poate avansa, cu risc de ciroza hepatica si cancer hepatic. Tocmai de aceasta trebuie sa fiti monitorizata periodic de un medic de specialitate! Virusurile B si C sunt 2 virusuri diferite! Contraceptivele orale intr-adevar pot afecta ficatul, de aceea se recomanda monitorizare periodica a functiei hepatice, daca simtiti un discomfort in zona ficatului, nu este neaparat acesta de vina, in cele mai multe cazuri ficatul nu doare, dar trebuie sa va adresati atat medicului de boli infectiose/gastroenterolog cat si medicului ginecolog!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.