Gonartroza la un pacient cardiac

Buna ziua, tatal meu sufera de gonartroza si chist Baker. Din pacate in urma cu 2 ani a fost operat pe cord deschis. Din aceasta cauza tratamentul pentru boala reumatica este limitat. Are valva mecanica....ce ati putea recomanda unui bolnav de gonartroza cu implant de valva mecanica si 2 by-pasuri? Multumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Sorina Mustățea - Medic Primar Reumatologie, Expert DOC

Chistul Baker reprezinta acumularea de lichid sinovial într-un spațiu situat posterior de articulația genunchiului, la nivelul fosei poplitee. Este frecvent intalnit la pacienti cu gonartroza.

Între cavitatea articulara a genunchiului și chist se crează un “efect de valvă” controlat prin flexia și extensia genunchiului și contribuie astfel la sechestrarea lichidului sinovial în fosa poplitee. În timpul flexiei genunchiului, lichidul sinovial este directionat către chist, iar în timpul extensiei este blocată trecerea înapoi a lichidului sinovial, prin acest efect de valvă.

De cele mai multe ori chistul este de dimensiuni mici și nu afectează funcțional genunchiul și este descoperit întâmplator în cadrul unei investigatii imagistice realizate din alte motive. Uneori chistul Baker este voluminos, tensionat și poate provoca dureri, dificultate la mers și o limitare a mișcărilor de flexie.

Chisturile asimptomatice, descoperite întâmplator nu necesită tratament.

Pentru pacienții cu chisturi simptomatice, este recomandat ca sub ghidaj ecografic, lichidul din interiorul chistului să fie extras și să se injecteaze apoi un preparat cortizonic. Se va observa o scădere semnificativă a marimii chistului și /sau a discomfortului la aproximativ două treimi dintre pacienți.

Tratamentul chirurgical poate fi indicat în cazul în care chistul rămane simptomatic, cu durere și /sau limitarea mobilității în articulație, în ciuda administrării intraarticulare de glucocorticoizi. Excizia chirurgicala nu este un tratament definitiv, iar chistul Baker poate să reapară după intervenția chirurgicală datorită leziunilor persistente ale articulației genunchiului.

Pentru durerile artrozice si reducerea mobilitatii genunchiului se pot face injectii intraarticulare cu acid hialuronic.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.