Glaucom si sarcina

Buna ziua. Recent am fost diagnosticata cu glaucom cu unghi inchis. La internare, tensiunea intraoculara era 54 mmHg la ochiul drept si 60 mmHg la ochiul stang, motiv pt care am fost supusa interventiei chirurgicale la ambii ochi, pe rand. Problema este ca tensiunea s-a mentinut ridicata chiar si dupa operatii, asa ca acum trebuie sa iau picaturi pentru a o mentine la un nivel normal. In continuare, chiar si cu picaturi, tensiunea oscileaza, motiv pentru care am fost internata din nou pt 3 zile, timp in care am fost supravegheata si mi s-a masurat tensiunea la fiecare 4 ore. Concluzia este ca trebuie sa continui cu picaturile, deoarece nu mi se mai recomanda alta solutie, canalele fiind deschise, dar tensiunea totusi ridicata. Mi s-a recomandat sa iau 3 tipuri diferite de picaturi: Dorzo-Comp - 2 picaturi pe zi, Clonid-Opthal - 3 picaturi pe zi si Taflotan - 1 picatura pe zi. Problema este ca nu avem copii, dar ne dorim acest lucru. Intrebarea mea despre glaucom este cum afecteaza aceste picaturi o eventuala sarcina, dar si sanatatea copilului? Exista posibilitatea de a avea un copil sanatos daca nu pot renunta la aceste picaturi? Va multumesc mult si astept raspunsul dumneavostra. 

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Roxana Cozubaș - Medic Specialist Oftalmologie, Expert DOC

Stimata doamna, Din pacate, nu exista studii pentru administrarea acestor picaturi la aceasta categorie de risc (femei insarcinate). Singurul sfat pe care vi-l pot da este sa luati decizia impreuna cu medicul oftalmolog si ginecolog, care sa va urmareasca periodic. Riscul renuntarii la medicamentele pentru glaucom este unul foarte mare, de aceea este nevoie de o colaborare interdisciplinara strans.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.