Fibrilatie auriculara

Buna ziua, ma numesc Marius. Acum cativa ani am avut o fibrilatie auriculara, sau asa ceva, care a fost indepartata printr-un soc electric. Anul trecut am avut unele episoade de aritmie, momente foarte scurte cand bataile inimii aveau, din cand in cand, o bataie iesita din comun. Mi s-a facut analize, electrocardiograme, radiografii ... Concluzia doctorilor: sunt ok din punct de vedere fizic. Dar cateodata, inima mai are cate o bataie-doua ciudate. Preventiv mi s-a prescris RYTMONORM ( denumire comerciala) si mi-a trecut. Intrebarea mea este: care ar putea fi cauzele ( tinand cont de faptul ca fizic vorbind, n-am nicio problema) ? Multumesc !

2 răspunsuri

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Fibrilaţia atrială este o boală a ritmului cardiac care trebuie convertită la ritmul cardiac normal, fie prin şoc electric (cum vi s-a întâmplat D-voastră) fie prin medicamente antiaritmice de administrare IV. Conversia se asociază adesea cu administrarea de medicamente anticoagulante care subţiază sângele semnificativ. Riscul principal al fibrilaţiei atriale este instalarea unor embolii cu punct de plecare cardiac, determinate de dezvoltarea intracardiacă a unor cheaguri prin stagnarea sângelui în condiţiile ritmului cardiac haotic. Cauzele fibrilaţiei atriale sunt extrem de variate, de la abuzul acut de alcool, fumat sau surescitare prelungită şi stress la tineri, până la boli cardiace grave cum sunt insuficienţa cardiacă şi infarctul miocardic. Tratamentul cauzei este adesea necesar pentru controlul risculiu fibrilaţiei atriale.

Ceea ce descrieţi după un prim episod de fibrilaţie care a fost convertit cu succes sunt mai curând episoade de extrasistole ocazionale, care sunt bătăi izolate, fără semnificaţia de gravitate a fibrilaţiei atriale, care este mult mai  complexă şi mai serioasă. Rytmonorm este un medicament de eficienţă moderată prescris cel mai frecvent contra acceselor de fibrilaţie, care poate fi utilizat şi pentru tratamentul extrasistolelor. Nu poate fi administrat pe termen lung (luni, ani). Se poate inlocui uneori cu mult succes mai ales la vârstă tânără cu medicamente din clasa betablocantelor. Tratamentul adecvat al bolii D-voastră de ritm cardiac o va face medicul curant, care poartă răspunderea administrării medicamentelor D-voastră pe termen lung.


Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Din pacate, doar medicul dvs cardiolog poate face recomandari cu privire la anticoagulantul care se impune in conditiile existentei tulburarilor de ritm /fibrilatiei. Sanatate multa


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.