Extrasistole

Bună ziua domnule doctor,vreau sa va rog sa mi răspundeți dacă extrasistolele pot fi periculoase.Nu am avut niciodată probleme de sănătate, analizele sunt perfecte dar eu de 2 ani de când mi s.au declanșat atacurile de panica îmi simt mereu inima cum bate mai puternic și câteodată simt o pauza de 1 bătaie.Am făcut ekg,test de forță plus analize specifice inimii...totul a ieșit perfect.Eu vreau sa înțeleg aceste bătăi mai neregulate de la ce pot fi și dacă sunt periculoase?Va mulțumesc!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Șerban Bălănescu - Medic Primar Cardiologie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Extrasistolele sau bătăile suplimentare ale inimii sunt fenomene electrice transformate în contracţii cardiace mecanice, care se percep diferit de fiecare pacient în parte. Unii descriu oprirea şi repornirea inimii, alţii descriu bătăi puternice în gât sau în piept, respiraţie grea sau puls rar la măsurarea frecvenţei cardiace. Toţi oamenii pot avea extrasistole, bătăile cardiace nefiind nici o dată constante şi regulate pentru toată viaţa. Extrasistolele sunt de mai multe feluri, fiecare cu semnificaţie diferită. Frecvenţa (numărul lor pe minut) sunt la fel de importante ca şi tipul acestora. Astfel extrasistolele cu origine atrială sunt a priori considerate mai puţin periculoase decât cele ventriculare. Fenomenul electric al extrasistolelor are originea în muşchiul cardiac de lucru, contractil, care în mod normal nu are trebui să descarce impulsuri electrice. Importanţa extrasistolelor este legată de posibilitatea ca acestea să fie cauza declanşării unor tulburări de ritm cardiac susţinute în care frecvenţa cardiacă să crească excesiv cu mult peste 100 de bătăi pe minut. Cele mai frecvente boli ale inimii determinate de extrasistole sunt tahicardia paroxistică supraventriculară, fibrilaţia şi flutterul atriale, precum şi tahicardia ventriculară. Acestea sunt boli cu semnificaţie majoră şi spre deosebire de extrasistolele obişnuite necesită tratament la cardiolog. Semnificaţia extrasistolelor este diferită şi în raport de starea inimii. Unele dintre ele pot fi considerate benigne şi nu se tratează dacă apar la o inimă normală la omul tânăr sănătos. Acelaşi tip de extrasistole poate avea altă semnificaţie, ncesitând tratament agresiv dacă survin la oameni mai în vârstă cu boli cardiace organice cum este cardiopatia ischemică sau cu boli ale valvelor cardiace. Stabilirea semnificaţiei extrasistolelor precum şi modalitatea cea mai bună de tratament se face prin consult cardiologic de specialitate. Uneori tratamentul presupune proceduri intervenţionale complexe cum este ablaţia cu radiofrecvenţă.


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.