Extrasistole

Buna ziua sotului meu in varsta de 41 de ani in urma unui control cardiologic i s-a recomandat tratament cu concor 2,5 mg 1 pe zi. In urma ekg si ecografie i s-a pus diagnostic de tahicardie si hipertensiune esentiala gr. 1 la prezentare in cabinet tensiunea era 140 cu 95 desi de obicei tensiunea lui e normala. A avut chiar holer de tensiune montat si nu s-au inregistrat modificari pe el. De asemenea pe analize sange trigliceride si colesterol marite pentru care a primit tratament crestor. Si aspenter de 100. Problema este ca de cand a inceput tratamentul a inceput sa resimta extrasistole foarte dese si urate cu goluri in stomac stare de slabiciune si greata plus tensiune 100-120/ 60-70 puls pana in 80. A fost din nou la cardiolog a facut proba de efort pe care se vad extrasistolele, i s-a schimbat concor cu rythmonorm 150 de 2 ori pe zi insa ii este la fel de rau si cu ele. Cauza starilor de rau pot fi medicamentele? S-a si vaccinat sntivovid cu Jonson in urma cu 3 saptamani. Oare starile de rau trec cu timpul? Zice ca simte cum ii pulseaza tot corpul cand are extrasistole si goluri in stomac. Multumesc frumos!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Oana Cuzino - Medic Primar Geriatrie, Doctor în Științe Medicale, Expert DOC

Buna ziua! Da, este posibil ca medicatia sa nu fie cea adecvata, e bine ca oricum pacientii cu cardiopatie sa mearga la un control post-vaccinare Covid pentru extrem de rarele efecte adverse, precum miocardita care poate cauza extrasistole ventriculare, desi foarte rare, insa care trebuie eliminate. Sotul dvs. ar putea repeta examenul Holter daca acesta nu a fost concludent pentru o monitorizare mai lunga de 72 ore, care surprinde pacientul în viața de zi cu zi  și ajută la aprecierea procentului de bătăi ectopice raportate la toate bătăile cardiace („ectopic burden”). Există dovezi clare că o „încărcare ectopică” ridicată (10-30%) poate afecta potențial modul de contracție a inimii dacă aceasta nu este tratată. Monitorizarea Holter EKG ajută de asemenea pentru a stabili dacă bătăile ectopice au originea dintr-un singur focar sau din mai multe focare și ajută astfel la ghidarea tratamentului. Pentru pacienții cu episoade care au origine într-un singur focar, atunci se poate folosi ablația pe cateter. Si in prealabil ar putea face o coronarografie. Mai multe despre extrasistola puteti afla aici -- https://doc.ro/sanatate/frecvente-aritmii-extrasistole-atriale-si-extrasistole-ventriculare. Sanatate multa!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.