Extirpare alunite

Buna ziua, As vrea sa stiu care sunt factorii de risc ai indepartarii chirurgicale a alunitelor. Am o alunita care s-a marit intr-un timp relativ scurt. Am fost la dermatolog si mi-a spus ca ar trebui scoasa.A precizat ca nu este o urgenta, dar ar trebui urmarita si scoasa in cele din urma. Am citit pe internet si am auzit despre mai multe cazuri nefericite de decese ce au survenit in urma unor extirpari de alunite. Parerile sunt impartite si sunt oarecum nesigura de a face aceasta inteventie. Va multumesc anticipat!

1 răspuns

Răspunsul Expertului

Dr. Laura Mocanu - Medic Specialist Dermato-venerologie, Expert DOC

Buna ziua!

Alunitele se recomanda a fi scoase atunci cand au un grad mare de atipie, si astfel, un risc mai mare de a dezvolta melanom, care este un tip de cancer foarte agresiv.

Avand in vedere ca medicul v-a spus ca nu este urgenta, inseamna ca nu este vorba de un cancer de piele. Indepartarea inseamna inlaturarea riscului ca alunita sa se transforme in cancer de piele, intrucat ea nu va mai exista pe piele.

Decesele nu se inregistreaza la persoane care scot alunite (alunitele sunt benigne, dar cu risc de a se trasforma in timp in cancer de piele). In schimb, decese pot aparea la persoane care s-au prezentat prea tarziu la medic pentru scoaterea unui cancer de piele. Un cancer de piele care este foarte avansat, are ca prima etapa in incercarea de vindecare excizia chirugiala. Dar, daca persoana se prezinta prea tarziu, desi tumora este scoasa, tumora a apucat sa trimita metastaze, acest fapt ducand la producerea decesului. Asadar, decesele despre care ati auzit si care au aparut la persoane care au scos o “alunita”, au fost de fapt decese la persoane carora li s-a scos un cancer de piele si nu o alunita. Mai mult decat atat, era vorba de un cancer de piele deja foarte avansat la momentul efectuarii interventiei.

Indepartarea unei alunite cu probleme este salvatoare de viata!

Numai bine!


Disclaimer : Toate informațiile prezentate prin intermediul prezentului site nu reprezintă consultații medicale. Aceste informații nu pot înlocui și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate, diagnosticul și tratamentul oferite în mod direct în cabinetul unui medic. Doc.ro nu este și nu poate fi ținut răspunzător în niciun fel pentru punerea în aplicare în mod necorespunzător a vreunui tratament și/sau sfat medical oferit prin intermediul prezentului site. Vă recomandăm să va prezentați la medic pentru orice problema de sănătate, pentru a putea fi analizate particularitățile cazului dumneavoastră. Pentru verificarea rezultatelor oferite de calculatorul de ovulație pot fi folosite, în paralel, metode de identificare a perioadei fertile precum: măsurarea temperaturii bazale ori testele hormonale.